RENAMO, eller Renamo, er et politisk parti i Mosambik, opprinnelig en geriljaorganisasjon som kjempet for å styrte den mosambikiske regjeringen. Renamo har siden slutten på borgerkrigen i 1992 vært Mosambiks største opposisjonsparti.

Renamo ble først etablert med støtte av etterretningstjenesten i nabolandet Rhodesia i 1976 som et redskap for å samle informasjon om den zimbabwiske motstandsbevegelsen i Mosambik, samt for å bidra til destabiliseringen av den mosambikiske regjeringen som støttet frigjøringskampen i nabolandet.

Geriljaen ble ledet av mosambikaneren André Matsangissa, som hadde brutt med regjeringspartiet Frelimo rett etter uavhengigheten i 1975. Afonso Dhlakama tok over ledelsen av Renamo i 1979, da Matsangaissa ble drept i kamp, og Dhlakama fortsatte som leder av bevegelsen og partiet til sin død i 2018.

Etter Zimbabwes selvstendighet i 1980 tok apartheid-regimet i Sør-Afrika over støtten til Renamo og gjorde gruppen til et redskap i den omfattende destabilisering av Mosambik. I tillegg ble Renamo støttet fra høyrekrefter i Portugal og i USA. Renamo ble internasjonalt beryktet for sin brutale krigføring som rammet sivilbefolkningen hardt og for å sabotere landets økonomiske utvikling.

Utover 1980-tallet ble det klart at Renamo også samlet noe støtte på landsbygda i Mosambik. Bevegelsen utnyttet lokal motstand mot Frelimos autoritære ettpartistyre, og deres afro-kommunistiske politikk med stor statlig inngripen i mange lokalsamfunns levesett. Utad fremstilte de seg som en anti-kommunistisk og etterhvert pro-demokratisk bevegelse. De utnyttet også at enkelte grupper i sentral- og nord-Mosambik motsatte seg dominansen av sør-mosambikere i Frelimo-staten.

Skillelinjene Renamo spilte på dannet grunnlaget for at Renamo kunne høste høye stemmetall også etter fredsslutningen med Frelimo i 1992. I de fem valgene mellom 1994 og 2014 vant Renamo i snitt rundt en tredel av stemmene, og Renamos leder Dhlakama var nær ved å bli president i 1999. I 2003–2008 styrte de også noen byer etter å ha vunnet lokalvalg. Renamos populære borgermester i byen Beira, Daviz Simango, brøt i 2008 med Dhlakama og dannet sitt eget parti, MDM, som har blitt Mosambiks tredje største parti.

Renamo hevder å være medlem av den internasjonale kristen-demokratiske bevegelsen, men partiets ideologiske grunnlag er noe uklart. Bevegelsen og partiet kan forstås som en motsats mot Frelimos store dominans i Mosambiks stat og samfunn etter uavhengigheten.

Som opposisjonsparti organiserte Renamo seg rundt sin plass i parlamentet og et stort nettverk av partikontorer i hele landet, og skilte seg slik fra mange (ofte svakt institusjonaliserte) afrikanske opposisjonspartier. På den annen side detaljstyrte partilederen Dhlakama partiet nokså enerådende i nesten 40 år. Han beholdt en liten gruppe soldater som en «livgarde». Disse ble sentrale i perioden 2013–2016, da krigen mellom Frelimo-regjeringen og Renamo blusset opp igjen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.