RENAMO

RENAMO, eller Renamo, er et politisk parti i Mosambik, opprinnelig en geriljaorganisasjon som kjempet for å styrte den mosambikiske regjeringen. Renamo har siden slutten på borgerkrigen i 1992 vært Mosambiks største opposisjonsparti.

Faktaboks

Også kjent som

tidligere RNM, forkortelse for Resistência Nacional Moçambicana

Opprinnelse og opprør

Renamo ble først etablert med støtte av etterretningstjenesten i nabolandet Rhodesia i 1976 som et redskap for å samle informasjon om den zimbabwiske motstandsbevegelsen i Mosambik, samt for å bidra til destabiliseringen av den mosambikiske regjeringen som støttet frigjøringskampen i nabolandet.

Geriljaen ble ledet av mosambikaneren André Matsangissa, som hadde brutt med regjeringspartiet Frelimo rett etter uavhengigheten i 1975. Afonso Dhlakama tok over ledelsen av Renamo i 1979, da Matsangaissa ble drept i kamp, og Dhlakama fortsatte som leder av bevegelsen og partiet til sin død i 2018.

Etter Zimbabwes selvstendighet i 1980 tok apartheid-regimet i Sør-Afrika over støtten til Renamo og gjorde gruppen til et redskap i den omfattende destabilisering av Mosambik. I tillegg ble Renamo støttet fra høyrekrefter i Portugal og i USA. Renamo ble internasjonalt beryktet for sin brutale krigføring som rammet sivilbefolkningen hardt og for å sabotere landets økonomiske utvikling.

Utover 1980-tallet ble det klart at Renamo også samlet noe støtte på landsbygda i Mosambik. Bevegelsen utnyttet lokal motstand mot Frelimos autoritære ettpartistyre, og deres afro-kommunistiske politikk med stor statlig inngripen i mange lokalsamfunns levesett. Utad fremstilte de seg som en anti-kommunistisk og etterhvert pro-demokratisk bevegelse. De utnyttet også at enkelte grupper i sentral- og nord-Mosambik motsatte seg dominansen av sør-mosambikere i Frelimo-staten.

Politisk parti

Skillelinjene Renamo spilte på dannet grunnlaget for at Renamo kunne høste høye stemmetall også etter fredsslutningen med Frelimo i 1992. I de fem valgene mellom 1994 og 2014 vant Renamo i snitt rundt en tredel av stemmene, og Renamos leder Dhlakama var nær ved å bli president i 1999. I 2003–2008 styrte de også noen byer etter å ha vunnet lokalvalg. Renamos populære borgermester i byen Beira, Daviz Simango, brøt i 2008 med Dhlakama og dannet sitt eget parti, MDM, som har blitt Mosambiks tredje største parti.

Renamo hevder å være medlem av den internasjonale kristen-demokratiske bevegelsen, men partiets ideologiske grunnlag er noe uklart. Bevegelsen og partiet kan forstås som en motsats mot Frelimos store dominans i Mosambiks stat og samfunn etter uavhengigheten.

Som opposisjonsparti organiserte Renamo seg rundt sin plass i parlamentet og et stort nettverk av partikontorer i hele landet, og skilte seg slik fra mange (ofte svakt institusjonaliserte) afrikanske opposisjonspartier. På den annen side detaljstyrte partilederen Dhlakama partiet nokså enerådende i nesten 40 år. Han beholdt en liten gruppe soldater som en «livgarde». Disse ble sentrale i perioden 2013–2016, da krigen mellom Frelimo-regjeringen og Renamo blusset opp igjen.

Les mer i Store Norske Leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg