Faktaboks

Robert Mugabe
Robert Gabriel Mugabe
Uttale
mugˈabe
Født
21. februar 1924, Kutama, Sør-Rhodesia (nå Zimbabwe)
Død
6. september 2019, Singapore
Robert Mugabe

Robert Mugabe

Av /NTB Scanpix ※.

Robert Mugabe var en zimbabwisk frigjøringsleder og politiker. Mugabe var Zimbabwes statsminister fra 1980 til 1988 og deretter landets president fra 1988 til han ble avsatt i november 2017.

Mugabe ble ansett som en av Afrikas store frigjøringsledere og revolusjonshelter og var også en populær landsfader i de første par tiårene. Samtidig taklet han ikke politisk motstand og svarte på kritikk med brutalitet og vold. En sterkt alderssvekket Mugabe ble til slutt tvunget til å gå av i vanære etter press fra sine egne og anført av militære ledere.

Bakgrunn

Mugabe kom fra en fattig arbeiderklassefamilie. Han fikk lærerutdannelse på en katolsk misjonsskole i Rhodesia og senere ved Fort Hare-høgskolen i Sør-Afrika der han fikk sitt første møte med afrikansk nasjonalisme.

Han arbeidet som lærer ved skoler i Sør-Rhodesia (nå Zimbabwe) og Nord-Rhodesia (nå Zambia) og fra 1956 til 1960 i Ghana. Der ble han introdusert til den framvoksende panafrikanske nasjonalismen og Kwame Nkrumahs ideologi. Der traff han også sin første kone, Sally Mugabe.

Selvstendighetskampen

Mugabe står på talerstolen med de tre andre mennene bak.
Statsminister Robert Mugabe sverger troskap til Zimbabwe under landets selvstendighetsfeiring 18 .april 1980. Fra venstre Storbritannias prins Charles, Zimbabwes president Canaan Banan, britenes guvernør Christopher Soames og Mugabe.
Foto Zimbabwes uavhengighetsfeiring i 1980
Av /AP/NTB.

Mugabe vendte tilbake til hjemlandet i 1960 og sluttet seg til kampen for et fritt Sør-Rhodesia (Zimbabwe), først i Zimbabwe African People's Union (ZAPU), dernest i utbryterbevegelsen Zimbabwe African National Union (ZANU). Sistnevnte var han med på å stifte i 1963.

Han ble arrestert mot slutten av 1963 og satt fengslet i elleve år fram til 1974. Kort tid etter løslatelsen flyktet han til Mosambik, og derfra ledet han ZANU og bevegelsens væpnede frigjøringskamp. ZANU vant en overveldende seier i det første frigjøringsvalget i 1980 og fikk rent flertall i parlamentet. ZANU fikk nær 63 prosent av stemmene, mot ZAPUs 24 prosent.

Statsminister og president

Robert Mugabe var leder for Zimbabwes regjering fra uavhengigheten i 1980, først som statsminister og deretter som president, til han ble avsatt i 2017. Han døde i 2019.
/Nederlands nasjonalarkiv.
Lisens: CC BY 2.0

Mugabe ble statsminister for det selvstendige Zimbabwe i 1980 og landets president fra 1988 da stillingen ble gjort utøvende. Han ble valgt til president i 1990 og gjenvalgt med 92,7 prosent av stemmene i 1996.

Mugabe sto i spissen for en massiv utbygging av helsestell og skolevesen på 1980- og 1990-tallet. Han styrket sin posisjon som frigjøringsleder og landsfader. Samtidig nølte han ikke med å slå ned opposisjon i egne rekker med brutal makt. Den rivaliserende frigjøringsbevegelsen ZAPU ble gjenstand for omfattende forfølgelser i perioden mellom 1983 og 1987. Det anslås at så mange som 20 000 mennesker, hovedsaklig i de vestlige delene av landet, ble massakrert av regjeringsstyrkene. I 1987 endte dette med en politisk fredsslutning der ZAPU gikk inn i et nytt samlingsparti – det ZANU-kontrollerte ZANU-PF. Samtidig la Mugabe opp til en forsonende politikk overfor det hvite mindretallet som i tråd med grunnloven, forhandlet fram av britene i 1989, hadde egen representasjon og 20 mandater i parlamentet.

Utover mot slutten av 1990-tallet vokste det fram en ny opposisjon mot Mugabe både i og utenfor partiet. Et nytt opposisjonsparti (MDC) ble startet i 1999. Det hadde utspring i de større byene, men også med stor støtte fra kjerneområdet til det tidligere ZAPU i de vestlige delene av landet. Det mobiliserte både mot Mugabes lederstil, ZANU-PFs maktarroganse og en økonomisk politikk som slo feil og førte til forverrede levekår for mange.

Mugabe og ZANU-PF vant valgene etter 2000, men valgene var dominert av tiltagende politisk vold, valgfusk og brutale angrep på opposisjonen. Zimbabwe ble kastet ut i en politisk og økonomisk krise med verdens høyeste hyperinflasjon og en økonomi i fritt fall. Mugabe svarte på utfordringene med en stadig mer autoritær politikk og forfølgelse av opposisjonen. Etter press fra Sør-Afrika og nabolandene gikk Mugabe med på å opprette en samlingsregjering i 2008 der opposisjonslederen Morgan Tsvangirai fra MDC ble statsminister. Denne regjeringen styrte fram til 2013 og fikk stabilisert økonomien og forhandlet fram en ny og mer demokratisk grunnlov.

Avsettelse

Robert Mugabe
Robert Mugabe ble avsatt ved et militærkupp i november 2017.
Av /AP/NTB Scanpix.

Samtidig var ZANU-PF herjet av fraksjonskamper og indre stridigheter. En stadig mer alderssvekket Mugabe tillot ikke framvekst av nye ledere som kunne true hans egen posisjon. Dette ble forsterket av at hans andre kone, Grace Mugabe, fikk stadig større politiske ambisjoner etter 2014 og innflytelse over Mugabes politikk. Han giftet seg med Grace, sin 41 år yngre sekretær, etter at hans første kone døde i 1992. Politiske ledere og veteraner fra frigjøringskampen som kunne true Mugabes posisjon ble avsatt i tur og orden og banet vei for hans kone som mulig ny etterfølger. Etter at han også avsatte sin egen visepresident Emmerson Mnangagwa i november 2017, grep den militære ledelsen inn, satte den 93-årige Mugabe i husarrest og presset ham til å søke avskjed som president. 24. november ble Mnangagwa tatt i ed som landets nye president.

Mugabe døde på sykehus i Singapore i september 2019. Regjeringen ga Mugabe en æresbegravelse i en større seremoni med deltagelse fra flere statsledere.

Mugabes storhetstid som frigjøringsleder og landsfader ble stadig svakere etter tusenårsskiftet, men han hadde fortsatt en stor tilhengerskare både nasjonalt og på det afrikanske kontinentet. Han nøt stor popularitet for sin kritikk av vestlig imperialisme og nykolonialisme. Han var leder av Den alliansefrie bevegelsen (1986–1989), av Organisasjonen for afrikansk enhet, OAU (1997–1998) og av Den afrikanske union (2015–2016).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg