Robert Mugabe

Robert Mugabe av Ukjent/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Robert Mugabe er en zimbabwisk frigjøringsleder og politiker. Mugabe var Zimbabwes statsminister fra 1980 til 1988, og deretter landets president fra 1988 til han ble avsatt ved hjelp av militæret i november 2017.

Robert Mugabe er utdannet lærer, blant annet fra det sørafrikanske Fort Hare-universitetet, senere universitetsgrader i økonomi og administrasjon fra Sør-Afrika og Storbritannia. Han har arbeidet som lærer ved skoler i Nord- og Sør-Rhodesia, samt i Ghana.

Mugabe deltok tidlig i kampen for et fritt Rhodesia (Zimbabwe), først i Zimbabwe African People's Union (ZAPU), dernest i Zimbabwe African National Union (ZANU). Sistnevnte var han med på å stifte i 1963, og satt som generalsekretær for. Han var fengslet i perioden 1963–1974, da han gikk i eksil i Mosambik, hvorfra han ledet den væpnede frigjøringskampen til 1979. Han ledet Patriotic Front sammen med Joshua Nkomo, og ble valgt til ZANUs president i 1976.

Mugabe ble statsminister for det selvstendige Zimbabwe i 1980 og landets president fra 1988, da stillingen ble gjort utøvende. Han ble valgt til president i 1990, gjenvalgt med 92,7 prosent av stemmene i 1996 og med 56 prosent av stemmene i det farsepregede presidentvalget 2002.

Mugabe møtte fra slutten av 1990-årene økende motstand mot sin stadig mer autoritære politikk, og ble på 2000-tallet møtt med voksende opposisjon hjemme og kritikk ute – og med sanksjoner fra flere land.

Han vant på ny presidentvalget i 2002, og i 2008 gikk Mugabe også til slutt seirende ut selv om opposisjonsleder Morgan Tsvangirai fikk flere stemmer i første valgkomgang, til tross for vold og antagelig utbredt valgjuks. Tsvangirai trakk seg fra andre omgang i protest, fordi han mente at han i realiteten fikk mer enn 50 prosent av stemmene. Han ble også gjenvalgt i 2013, med 61,09 prosent av stemmene. I denne perioden var Mugabe president i Den afrikanske union fra januar 2015 til januar 2016.

Tidlig om morgenen onsdag 15. november 2017 tok militæret i Zimbabwe over store deler av statsapparatet, og satte president Mugabe i husarrest. Det blodløse kuppet var en reaksjon på Mugabes avsettelse av visepresident Emmerson Mnangagwa en uke tidligere, som militæret og mange i regjeringspartiet mente var en manøver for å sørge for at Mugabes 41 år yngre kone, Grace, kunne overta presidentembetet etter 93-åringen. Mugabe ble presset til å annonsere sin egen avgang, noe han endelig gjorde 21. november. 24. november ble Mnangagwa tatt i ed som landets nye president.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.