Ságat (Avis)

Artikkelstart

Ságat er en samisk dagsavis, med hovedkontor i Lakselv. Avisen kommer ut fem dager uka. Redaktør er Geir Wulff.

Avisen er organisert som aksjeselskap Ságat – Sámiid áviisa AS, med bredt eierskap med nordnorske kommuner og fylkeskommuner, samiske kulturorganisasjoner og lokale småaksjonærer.

Ságat har hovedkontor i Lakselv/Leavdnja og lokalkontorer i Tana/Deatnu, Karasjok/Kárášjohka, Kautokeino, Evenes/Evenašši, Sør-Varanger/Mátta-Várjag og i Alta/Áltá.

Historie

Første ordinære nummer av Ságat, som betyr «nytt», kom ut i Vadsø i januar 1957. Initiativet kom i 1955 da Finnmark fylke nedsatte et utvalg som slo fast at man trengte en avis som kunne gi samene opplysningsstoff på sitt eget språk, innblikk i norsk kultur og samfunnsliv, og oppmuntre samisk ung- dom til å skaffe seg utdanning. Man våget ikke å nevne bevaring av samisk språk og kultur i en tid da norske myndigheter ønsket å assimilere samer.

Utvalget, med blant andre samekonsulent Hans J. Henriksen, hadde regnet med støtte fra det offentlige og 1500 abonnenter. Begge deler viste seg å bli vanskelig. Velviljen overfor samiskspråklige tiltak var liten på den tiden, og regjeringens økonomiske støtte uteble, til tross for løfter. Avisen måtte stoppe i juni 1957, og først høsten 1958 kunne den starte opp igjen som månedsblad. I 1959 fikk avisen også et statlig tilskudd på 1250 kr, og abonnenttallet begynte å gå oppover, men var likevel bare 320. De første årene var det også vanskelig å skaffe redaktør. Hans J. Henriksen måtte derfor i flere perioder trå til som fungerende redaktør.

Alt stoffet ble fram til 1961 skrevet på samisk. Avisen var partipolitisk nøytral og preget av opplysningsvirksomhet. Det var lite opposisjon mot fornorskingspolitikken, bortsett fra i årene 1968 –1974 da Odd Mathis Hætta var redaktør. I årene som fulgte ble avisen talerør for de moderate samene, og støttet en forsiktig fornorskingslinje. Språket i avisen ble nesten utelukkende norsk. Ságat fikk konkurranse da den nordsamiske Sámí Áigi ble etablert i Karasjok i 1979. I 1981 flyttet Ságat fra Vadsø til Lakselv som var et mer sentralt samisk bosettingsområde.

Siden slutten av 1990-årene har avisen forlatt den nære tilknytningen til de mest norskvennlige samiske politikere, og har vært en mer frittstående kritisk avis. Ságat har vært opptatt av politiske spørsmål i Sametinget, samenes internasjonale urfolksarbeid, og framstått som en avis for sjøsamene.

Etter at regjeringen økte pressestøtten til samiske aviser, ble Ságat dagsavis fra 2008. Ny nettutgave lansert i 2015.

Opplag

År Opplag
1986 2226
1998 2303
2008 2722

Fakta

  • Prøvenummer 21.12.1956. Første nr. 9.1.1957.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg