Andrej Kiska

Faktaboks

Andrej Kiska
Uttale

'andrej k'iska

Født
2. februar 1963, Poprad

Artikkelstart

Andrej Kiska er en forretningsmann og partiløs kandidat som vant presidentvalget i Slovakia i 2014. I andre valgomgang oppnådde han 59 prosents oppslutning mot sosialdemokraten Robert Fico. Kiska stilte ikke til gjenvalg i 2019, men støttet kandidaturet til Zuzana Čaputová, som vant valget.

Bakgrunn

Kiska er finansmann og tjente seg rik på å stille forbrukslån til disposisjon. Siden har han vært med å starte opp en rekke selskaper. Kiska er også en profilert filantrop som grunnlegger av veldedighetsorganisasjonen Dobrý Anjel (Den gode engel).

Presidentperioden

Kiska framstilte seg som apolitisk, men ble i valgkampen et samlingspunkt for den ellers splittede sentrum-høyresiden i slovakisk politikk. Kiska markerte som president en viss avstand til statsminister Ficos motstand mot bosetting av flyktninger i Slovakia. Han tok også til orde for å anerkjenne Kosovo som stat. Han markerte støtte til seksuelle minoriteter, noe som har vært kontroversielt i det kulturelt konservative Slovakia. Kiska ble anklaget for økonomiske misligheter av det riavliserende sosialdemokratiske partiet Smer.

Etter 2019

To dager etter at Kiska gikk av som president i 2019, opprettet han et nytt politisk parti Za l'udí (For folk). Partiet fikk 5,8 prosent av stemmene ved valget til nasjonalforsamlingen Nasjonalrådet i 2020 og tolv av de 150 plassene. Partiet definerer seg som sentrumsorientert, og er kulturliberalt ved at det inntar en åpen holdning til LHBT og vil støtte rom-befolkningen med positive økonomiske virkemidler, ikke sanksjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg