Faktaboks

Andrej Kiska
Uttale

'andrej k'iska

Født
2. februar 1963, Poprad
Andrej Kiska, 2014
Andrej Kiska, 2014
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 3.0

Andrej Kiska er en forretningsmann og partiløs kandidat som vant presidentvalget i Slovakia i 2014. I andre valgomgang oppnådde han 59 prosents oppslutning mot sosialdemokraten Robert Fico. Kiska stilte ikke til gjenvalg i 2019, men støttet kandidaturet til Zuzana Čaputová, som vant valget.

Bakgrunn

Kiska er finansmann og tjente seg rik på å stille forbrukslån til disposisjon. Siden har han vært med å starte opp en rekke selskaper. Kiska er også en profilert filantrop som grunnlegger av veldedighetsorganisasjonen Dobrý Anjel (Den gode engel).

Presidentperioden

Kiska framstilte seg som apolitisk, men ble i valgkampen et samlingspunkt for den ellers splittede sentrum-høyresiden i slovakisk politikk. Kiska markerte som president en viss avstand til statsminister Ficos motstand mot bosetting av flyktninger i Slovakia. Han tok også til orde for å anerkjenne Kosovo som stat. Han markerte støtte til seksuelle minoriteter, noe som har vært kontroversielt i det kulturelt konservative Slovakia. Kiska ble anklaget for økonomiske misligheter av det riavliserende sosialdemokratiske partiet Smer.

Etter 2019

To dager etter at Kiska gikk av som president i 2019, opprettet han et nytt politisk parti Za l'udí (For folk). Partiet fikk 5,8 prosent av stemmene ved valget til nasjonalforsamlingen Nasjonalrådet i 2020 og tolv av de 150 plassene. Partiet definerer seg som sentrumsorientert, og er kulturliberalt ved at det inntar en åpen holdning til LHBT og vil støtte rom-befolkningen med positive økonomiske virkemidler, ikke sanksjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg