Korintiske kapiteler. Olympieion, Athen, 2. årh. f.Kr.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Korintisk stil er den tredje og yngste av de klassiske søyleordener, etter sigende skapt av billedhuggeren Kallimakhos i siste halvdel av 400-tallet fvt.

Faktaboks

Uttale
korˈintisk stil

Søylen er som den joniske, men kapitélet har form av en rund kurv omsluttet av akantusblader, som regel i to rader. Fra øverste rad springer det på fire sider ut to par spiraler, såkalte helikes (latin helices), hvorav de innerste ruller seg opp mot hverandre, mens de ytterste dreies utad og støter sammen med de ytre helikes på de tilstøtende kapitélsider, slik at de opprullede endene danner små voluttpar i hjørnene. Kapitélet blir således likesidig, i motsetning til det joniske.

I begynnelsen ble de korintiske kapitéler bare brukt inne i bygninger (det eldste eksemplar er fra Apollontempelet i Bassae fra ca. 420 fvt.), senere også utenpå (tidligst på Lysikrates-monumentet i Athen, 334 fvt.). Særlig i hellenistisk og romersk tid var den korintiske stilen populær.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg