pilaster

Pilaster. Fasade med fire store pilastere. Hus i Homansbyen i Oslo. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Pilaster
Av .

Artikkelstart

Pilaster er en flat halvsøyle som er utført som en fremspringende del av vegg. I klassisk versjon er pilasterne, akkurat som andre søyler, forsynt med basis, kapitél, eventuelt også kanelert, men med rektangulært tverrsnitt. En pilaster forekommer vanligst som del av et murverk, og har gjerne en rent dekorativ eller en støttende funksjon, ikke en bærende funksjon.

Faktaboks

Uttale
pilˈaster
Etymologi
av fransk, til latin ‘stolpe’

Begrepet regnes å ha sin opprinnelse i anten, og kan i noen tilfeller ha sideveis avtrapping. En spesiell utgave er en såkalt hermepilaster. En pilaster som strekker seg over to eller flere etasjer er en form for kolossalorden. I dagens betongterminologi brukes begrepet pilaster noe upresist om slike veggfremspring selv om kapitél og basis mangler. Lisene hadde da vært en mer presis betegnelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Thurid Vold

Er ikke helt enig i at man kan definere en pilaster som en flat halvsøyle. Hovedregelen er at en søyle har rundt tverrsnitt, mens en pillar har firkantet tverrsnitt. En pilaster er "Et bygningsledd som er murt sammen med vegg, men springer frem fra denne; utformet med kapitel og base som en veggsøyle, men med rektangulært tverrsnitt". (Arne Gunnarsjaa, Arkitekturleksikon) Da blir vel "flat halvsøyle" noe upresist? Med hilsen Thurid Vold

svarte Guro Djupvik

Hei, Thurid.
Redaksjonen og de fagansvarlige på arkitektur er i gang med å legge inn hele Gunnarsjaas leksikon i SNL, så det kommer til å bli en endring i denne artikkelen. Takk for engasjementet! :)

Vennlig hilsen Guro i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg