Faktaboks

Pfalz
Etymologi
av latin palatium, ‘palass’
Rhodt unter Rietburg, Pfalz
Smijern og blomsterflor: Fra Rhodt unter Rietburg ved den sørlige delen av Deutsche Weinstraße. Vindyrking kaster tradisjonelt godt av seg, og det synes på de vakre landsbyene langs "vinveien".

Pfalz utgjør den sørlige delen av den tyske delstaten Rheinland-Pfalz og ligger mellom Rhinen og Saarland. Regionen har ca. 1,4 millioner innbyggere av delstatens samlede rundt 4,2 millioner (desember 2022).

Pfalz består av to hoveddeler: Det skogkledde fjellområdet Pfälzer Wald i vest med høyeste punkt ved Kalmit (684 meter over havet), og det cirka 25 kilometer brede slettelandet ved Rhinen i øst. Den største delen av Pfälzer Wald er naturpark. Ved foten av Haardt, fjellryggen som skiller de to delene, går veien Deutsche Weinstrasse gjennom Tysklands største vindistrikt – en betydelig turistmagnet.

Også kjøkkenet i Pfalz med sine særegne spesialiteter som grisemage er populært blant tilreisende. Hit tok tidligere forbundskansler (1982–1998) Helmut Kohl, som selv kom fra Oggersheim i Pfalz, ved flere anledninger med seg sine statsgjester, noe som økte regionens popularitet ytterligere.

Her er også stor produksjon av frukt og grønnsaker. For øvrig er næringslivet svært variert, med den kjemiske industrien i Ludwigshafen som det mest dominerende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg