Europa, religionsutbredelse

Religionsutbredelsen i Europa midt på 1500-tallet etter reformasjonen.

Av /Store norske leksikon ※.

Kristendommen er den dominerende religionen i Europa, men antall tilhengere av andre religioner har økt kraftig. Islam er den største ikke-kristne religionen. Samtidig er sannsynligvis Europa den sterkest sekulariserte verdensdelen.

For antikke og førkristne religioner, se paganisme, gresk mytologi, norrøn mytologi, keltere.

Kristendommen

Historisk sett er kristendommen Europas religion. Med unntak av østkirkene (koptiske, syriske med flere) har de store kirkesamfunnene sin opprinnelse her, og de deler fortsatt Europa mellom seg; den katolske kirke i Mellom- og Sørvest-Europa, samt Irland, den ortodokse kirke i Sørøst-Europa, Russland og Ukraina og protestantiske kirker i Nord-Europa, samt deler av Sveits og Ungarn.

I middelalderen preget kristendommen europeisk tenkning, kunst, lovgivning og oppfatning av moral. Senere spredte europeere kristendommen til andre verdensdeler gjennom kolonisering og misjon. Med opplysningstiden kom idealet om sekulariserte stater, noe som har påvirket statsordningen i de fleste europeiske land, og det er få land som fortsatt har statskirke.

I tiden mellom andre verdenskrig og slutten av 1980-årene, da de fleste østeuropeiske land hadde sosialistisk styre, var kristendommen (og andre religioner) undertrykt. Siden regimeskiftet har religionsdyrkelsen blomstret opp, og mange har vendt tilbake til de tradisjonelle kirkene (ortodokse og protestantiske «nasjonalkirker» eller den katolske kirke). Samtidig er interessen omkring ny-religiøse bevegelser sterk i mange øst-europeiske land.

Islam

Alhambra i Granada.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Med de arabiske ekspansjonene på 600- og 700-tallet kom islam til Spania (711). Arabernes (maurernes) innflytelse på den iberiske halvøy varte i ca. 700 år; den siste muslimske bastionen, Granada, falt i 1492.

Det osmanske rikets ekspansjon vestover (1400- og 1500-tallet) førte til at islam ble spredt på Balkanhalvøya, der det i dag fins ca. 8 millioner muslimer og totalt rundt 12,5 prosent av befolkningen. I Bosnia-Hercegovina, Kosovo og Albania er muslimer i flertall.

Litt over 1 prosent av verdens muslimer bor i Vest-Europa. At antallet muslimer i Europa har vokst sterkt siden 1960-tallet, skyldes i hovedsak innvandring fra muslimske land til Vest-Europa, særlig fra Nord-Afrika, Midtøsten og Sør-Asia. De vesteuropeiske landene med høyest andel av muslimer i befolkningen er Frankrike, Nederland og Tyskland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg