Henri Dunant

Faktaboks

Henri Dunant

Født Jean-Henri Dunant

Uttale
dynˈã
Født
8. mai 1828, Genève, Sveits
Død
30. oktober 1910, Heiden, Sveits
Henri Dunant var en sveitsisk filantrop som er kjent som initiativtakeren bak stiftelsen av Røde Kors i 1863. For sitt arbeid for fredssaken fikk Dunant den førsteNobels fredspris i 1901.
Henri Dunant
Av .

Artikkelstart

Henri Dunant var en sveitsisk filantrop som er kjent som initiativtakeren bak stiftelsen av Røde Kors i 1863. For sitt arbeid for fredssaken fikk Dunant den første Nobels fredspris i 1901.

Biografi

Dunant ble grepet av krigens redsler da han var med og hjalp de sårede i slaget ved Solferino i 1859. Hans skildring av blant annet det daværende sanitetsvesenets utilstrekkelighet i skriftet Un souvenir de Solférino («Minner fra Solferino») gav støtet til en kongress i Genève (1863) og til opprettelsen av det internasjonale Røde Kors og Genèvekonvensjonen i 1864. Den fastslår som grunnsetning at sårede og syke, sanitetspersonell og -materiell skal være fredlyst under krig, og betegner et epokegjørende fremskritt i den internasjonale rett.

Også senere arbeidet Dunant i skrift og tale for fredens og menneskekjærlighetens sak. Ved spekulasjoner i Algerie tapte han sin formue og kom i ren nød. Han levde upåaktet til 1895 da en internasjonal aksjon ble satt i gang for å hjelpe ham. Dunant deltok fra denne tiden på ny i agitasjonen for fredssaken, blant annet ved artikler i Bertha von Suttners tidsskrift Die Waffen nieder («Ned med våpnene»).

I 1901 ble Dunant tildelt den første Nobels fredspris, sammen med franskmannen Frédéric Passy. Boken er kommet i to norske utgaver (senest Minner fra Solferino, 1999).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Moorehead, Caroline: Dunant's dream: war, Switzerland and the history of the Red cross, 1998, isbn 0-00-255141-1, Finn boken
  • Stenersen, Øivind m.fl.: Nobels fredspris, 2001, isbn 82-02-17023-0, Finn boken
  • Width, Trygve: Mannen som skapte Røde kors, [2. utg.], 1963

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg