Profetens Ummah

Artikkelstart

Profetens Ummah er en sunnimuslimsk gruppe i Norge, som består av militante islamister fra det sentrale østlandsområdet. Gruppen ble særlig kjent etter en demonstrasjon foran den amerikanske ambassaden i Oslo september 2012, som var rettet mot den amerikansk-produserte, islamkritiske filmen Innocence of Muslims. Gruppens medlemstall er ukjent, men kjernemiljøet har trolig aldri bestått av mer enn 100 personer.

Profetens Ummah har gitt åpen støtte til ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) i Syria og Irak, og ser det som en hovedoppgave å rekruttere ungdom til å delta i krigshandlingene på IS' side. Flere av dem som har latt seg verve er blitt drept i krigsområdet.

Ummah (umma) er et arabisk ord som betyr fellesskap eller samfunn.

Programmet

Profetens Ummah er sunnimuslimsk og tilhenger av salafi-retningen innen islam. Gruppen har offentlig gitt til kjenne at den ikke har til hensikt å rette seg etter norsk lov. Den har som program å innføre sharialover i Norge.

Profetens Ummah beskriver seg selv blant annet slik på grupperingens hjemmeside: «en gruppe muslimer som har som mål først og fremst å tilfredsstille Allah SWT, deretter å presentere islam i sin reneste form, slik den ble lært bort, forstått og praktisert av Allahs siste sendebud, Profeten Muhammad».

Profetens Ummah er ideologisk beslektet med den britiske Sharia4UK-bevegelsen, ledet av den radikale islamistpredikanten Anjem Choudary. Choudary hyllet Profetens Ummah i et intervju med Aftenposten i 2013.

Lederskikkelser

Arslan Maroof Hussain (født 1985), bedre kjent som Ubaydullah Hussayn, har fra starten av vært talsmann for Profetens Ummah. Arfan Bhatti (født 1977) er en annen fremtredende representant for Profetens Ummah. Grupperingen er multietnisk og norskspråklig.

Ubaydullah Hussain og Arfan Bhatti har ved flere anledninger blitt tiltalt og dømt for grove trusler eller andre straffbare handlinger. Ubaydullah Hussain fikk i februar 2014 en dom i Oslo tingrett for trusler mot en forsker og to journalister, samtidig som han ble frikjent for å ha oppfordret til terror. Dommen mot Hussain ble i 2015 opprettholdt i Borgarting lagmannsrett.

Ubaydullah Hussain ble i Oslo tingrett i 2017 dømt til ni års fengsel for terrorrekruttering til IS. Dommen ble stadfestet av Borgarting lagmannsrett i januar 2018.

Arfan Bhatti har flere fengselsdommer, blant annet for medvirkning til å ha skutt mot Det mosaiske trossamfunns synagoge i Oslo i 2006. I 2013-2014 satt Bhatti fengslet i Pakistan. Bakgrunnen for fengslingen er ikke offentlig kjent. Bhatti returnerte til Norge i januar 2015.

Aktiviteter

Profetens Ummah har markert seg i offentligheten gjennom demonstrasjoner, samt mindre aktiviteter som gateforkynning og pengeinnsamling. Gruppen spredte sitt budskap aktivt på sosiale medier, blant annet gjennom Facebook-gruppen Profetens Ummah, samt en offisiell hjemmeside som ble opprettet i 2013. Begge nettsidene er i dag stengt. Fra 2014 har Profetens Ummah vært mindre synlig i offentligheten enn tidligere.

Litteratur

  • Akerhaug, Lars. Norsk jihad: muslimske ekstremister blant oss. Oslo: Kagge, 2013.
  • Sunde, Inger Marie (red.) "Forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme på internett." Oslo: Politihøgskolen, 2013.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg