Umma, arabisk ord for folk, fellesskap; det islamske fellesskapet som omfatter alle som bekjenner seg til islam.

Faktaboks

Uttale
ˈumma
Etymologi
arabisk ‘folk’, ‘fellesskap’

Ordet brukes i Koranen og har flere betydninger: For det første viser umma til et gudvillet fellesskap, preget av enhet og samhold. Denne enheten står i kontrast til menneskenes nåværende splittelse: «Menneskeheten utgjorde en gang ett (tros)samfunn (umma). Så ble de uenige.» (sure 10, 19). Idealet er å virkeliggjøre én umma.

Koranteksten bruker også ordet umma om religiøse eller etniske grupper som spiller en rolle i Guds frelsesplan, som jøder og kristne, og som har mottatt et guddommelig budskap: «Hvert folk (umma) har sitt sendebud» (sure 10, 47). I ulike utforminger av politisk ideologi i den muslimske verden i nyere tid kan tanken om umma, fellesskapet eller nasjonen, stå sentralt. I slike sammenhenger kan umma brukes for å fremheve samhold på grunnlag av arabisk språk og kultur, uten å vektlegge religiøs tilhørighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg