Alteret til St. Peters stol med det store relikvariet som omslutter stolen av tre som ifølge tradisjonen skal stamme fra Peters tid. Opphavsmann til monumentet er Giovanni Lorenzo Bernini; det ble laget omkring 1650.

Peters stol, 22. februar, er en katolsk fest til minne om at apostelen Peter, som Romas første biskop, ble kirkens overhode. På latin er betegnelsen Cathedra Petri, som altså betyr Peters stol.

Faktaboks

Også kjent som

Per varmstein

Fra å være en stol som biskopen satt på når han underviste sine trosfeller, fikk cathedra betydningen læresete, et kirkelig senter med stor autoritet. Peter blir regnet som den første pave; pavestolen fikk navnet Sancta Sedes, Den hellige stol.

I Peterskirken i Roma oppbevares en stol eller trone som ifølge tradisjonen skal ha blitt brukt av Peter som biskop i Roma. Omkring 1650 utformet Giovanni Lorenzo Bernini et relikvarium av bronse som omslutter stolen. Stolen, som er plassert over et alter i skipet i Peterskirken, bæres oppe av fire skulpturer som forestiller kirkefedre. Den originale stolen av tre er flere ganger undersøkt av eksperter. Konklusjonen er at ingen del av stolen er eldre enn 500-tallet.

I Norge ble Peters stol gjerne kalt Peder stol eller Per varmestein.

Bakgrunn

Statue av Peter med nøkkelen i Basilica San Giovanni in Laterno i Roma
Statue av Peter med nøkkelen i Basilica San Giovanni in Laterno i Roma

Ifølge Det nye testamente var Peter Jesu fremste disippel og den klippe kirken skulle bygges på. Han skulle få nøklene til himmelriket og fikk i oppdrag å ta seg av lam og får i Kristi flokk. Det fortelles at Peter drev misjonsvirksomhet flere steder før han endte opp som biskop i Roma. Her led han martyrdøden under keiser Nero omkring år 64.

Da man ikke kjente til Peters dødsdag, ble 22. februar valgt til festdag. Det var en dag da slektninger og venner fra gammelt av pleide å komme sammen til et måltid for å minnes en avdød, som ble representert ved en tom stol (cathedra).

Spor av kulten i Norge

Peters stol-dagen var ikke allmenn helligdag i Norge. Peter hadde sin viktigste festdag sammen med apostelen Paulus 29. juni. Det knyttet seg likevel en del folkelige forestillinger til Peters stol, som i tradisjonen ble kalt Peder stol, Per varmestein eller Per heitstein. Bakgrunnen for det er at det nå gikk mot vår. Man mente at Peter kastet varme steiner i vannet for å tine is og tele og forhindret at vann og sjø frøs til. Presten Christen Jensøn i Askvoll skrev i 1646: «Pæ verme Stein/ oc kaster en heed Steen i Jorden». Presten Wille i Seljord har følgende kommentar til dagen. «Da løsnes alle Skibe, som tilforn har ligget i Vinterhavn, og da bliver det travelt for alle Skibsfolkene. Efter denne Tid legger ingen Iis sig, som ikke førend da har været lagt». Mange steder ble det sagt at slik været var på denne dagen, slik skulle det bli lang tid fremover. I Hardanger og på Sunnmøre ble Peder stol regnet som den første vårdagen. På Jæren hadde man et rim som lød:

Fryser han St. Peder Stols Nat, Da maa du vente derefter brat, At han vil fryse ret haardelig, I 30 Nætter, siger Bonden dig!

Peters stol er markert på 2/3 av de norske primstavene. Merket er i de alle fleste tilfeller en nøkkel, som er Peters vanligste attributt.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Brynjulf Alver, Dag og merke. Universitetsforlaget 1970 og 1981.
  • Audun Dybdahl, Primstaven i lys av helgenkulten. Trondheim 2011.

Kommentarer (5)

skrev Audun Dybdahl

Til redaktøren! Jeg foreslår at oppslaget til denne artikkelen endres til Peters stol, og at den artikkelen som allerede har den tittelen, sløyfes. Den artikkelen er svært tynn og har dessuten en feil, idet relikvie og relikvarium er blandet sammen. Generelt vil det være bedre med Peters stol enn Per varmstein, og jeg har med begge elementer i min artikkel. MVH Audun Dybdahl

skrev Audun Dybdahl

Det ser ut til at det er jeg selv som må svare på denne. MVH Audun Dybdahl

svarte Guro Djupvik

Hei Audun! Beklager at denne kommentaren har gått under radaren! Jeg har konferert med redaktøren for katolsk kirkevesen, og vi er enige med deg. Kan du se om noe av teksten fra den artikkelen som nå heter Peters stol bør hentes inn til denne artikkelen før vi sletter? Vennlig hilsen Guro

skrev Audun Dybdahl

Hei Guro! Jeg kan ikke se at det står noe av betydning i artikkelen "Peters stol" som bør føres over. Går da ut fra at du skifter oppslag på min artikkel. MVH Audun

svarte Guro Djupvik

Nå er den andre slettet og denne omdøpt. Takk for fin jobb! Hilsen Guro

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg