Paolo Gentiloni av Governo italiano. CC BY 2.0

Paolo Gentiloni, italiensk politiker, medlem av Partito Democratico, statsminister i Italia fra 12. desember 2016.  

Gentiloni studerte statsvitenskap ved universitetet La Sapienza i hjembyen Roma, og engasjerte seg tidlig på venstresiden i italiensk politikk. Han har arbeidet som journalist, og var i 1990-årene pressetalsmann for borgermester Francesco Rutelli i Roma. 

Han ble valgt inn i deputertkammeret i 2001 som representant for sentrum-venstre-alliansen La Margherita. Han ble gjenvalgt i 2006, 2008 og 2013, i de to sistnevnte tilfellene for Partito Democratico.

Fra 2006 til 2008 var Paolo Gentiloni kommunikasjonsminister i Romano Prodis regjering. 31. oktober 2014 ble han utnevnt til utenriksminister i Italia etter Federica Mogherini.  

I desember 2016 fikk Gentiloni oppdraget med å danne ny regjering etter at Matteo Renzi hadde gått av som statsminister fordi et flertall av velgerne hadde stemt nei til endringer i det konstitusjonelle systemet i Italia i en folkeavstemning. Gentiloni presenterte den nye regjeringen den 12. desember 2016, som med noen få unntak bestod av de samme personene som Renzis avtroppende regjering. 

Paolo Gentiloni regnes som en moderat sentrum-venstre-politiker med nære bånd til Matteo Renzi. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.