Paolo Gentiloni av Governo italiano. CC BY 2.0

Paolo Gentiloni, italiensk politiker, medlem av Partito Democratico, statsminister i Italia fra 12. desember 2016.  

Gentiloni studerte statsvitenskap ved universitetet La Sapienza i hjembyen Roma, og engasjerte seg tidlig på venstresiden i italiensk politikk. Han har arbeidet som journalist, og var i 1990-årene pressetalsmann for borgermester Francesco Rutelli i Roma. 

Han ble valgt inn i deputertkammeret i 2001 som representant for sentrum-venstre-alliansen La Margherita. Han ble gjenvalgt i 2006, 2008 og 2013, i de to sistnevnte tilfellene for Partito Democratico.

Fra 2006 til 2008 var Paolo Gentiloni kommunikasjonsminister i Romano Prodis regjering. 31. oktober 2014 ble han utnevnt til utenriksminister i Italia etter Federica Mogherini.  

I desember 2016 fikk Gentiloni oppdraget med å danne ny regjering etter at Matteo Renzi hadde gått av som statsminister fordi et flertall av velgerne hadde stemt nei til endringer i det konstitusjonelle systemet i Italia i en folkeavstemning. Gentiloni presenterte den nye regjeringen den 12. desember 2016, som med noen få unntak bestod av de samme personene som Renzis avtroppende regjering. 

Paolo Gentiloni regnes som en moderat sentrum-venstre-politiker med nære bånd til Matteo Renzi. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.