Pier Luigi Bersani

Faktaboks

Pier Luigi Bersani
Født
29. september 1951, Bettola

Artikkelstart

Pier Luigi Bersani er en italiensk politiker som tidligere var leder for Partito Democratico. Bersani var først knyttet til kommunistpartiet Partito Comunista Italiano, deretter Democratici di sinistra, og til slutt Partito Democratico. Han har vært statsråd i flere regjeringer i Italia, blant annet næringsminister 1996-1999, transportminister 1999-2001 og økonomiminister 2006-2008. Fra 2004 til 2006 var han medlem av Europaparlamentet.

Pier Luigi Bersani ble 25. oktober 2009 valgt som ny leder av Partito Democratico etter Dario Franceschini. I 2012 styrket han sin stilling i partiet, da han ble valgt som venstresidens statsministerkandidat foran valget i 2013.

Den 22. mars 2013 fikk Bersani i oppdrag av Italias president, Giorgio Napolitano, å danne en ny regjering etter valget i februar samme år. Den 28. mars måtte han konstatere at forsøket med å finne støtte til en ny regjering ikke hadde ført frem, da forhandlingene med Femstjernersbevegelsen (Movimento 5 Stelle) ikke hadde ført til noe resultat.

Den 19. april 2013 kunngjorde Bersani at han ønsket å trekke seg som leder for Partito Democratico, etter at forsøket på å få valgt Romano Prodi som president i Italia etter Giorgio Napolitano ikke hadde ført frem. Guglielmo Epifani overtok som partileder den 11. mai 2013.

Pier Luigi Bersani tilhørte venstresiden i Partito Democratico, og uttrykte flere ganger misnøye med noen av de beslutningene partileder Matteo Renzi tok på vegne av partiet. Bersani gikk ut av Partito Democratico i 2017, og gikk inn i et nyopprettet parti, Articolo 1 – Movimento Democratico e Progressista, sammen med andre personer fra venstrefløyen i Partito Democratico, blant dem Massimo D'Alema og Guglielmo Epifani.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg