Drivhuseffekten

Drivhusgassene slipper gjennom den kortbølgete strålingen fra Solen, men fanger opp den langbølgete varmestrålingen fra Jorden.

Drivhuseffekten

Drivhusgasser er gasser i atmosfæren som absorberer langbølget stråling. De viktigste drivhusgassene er vanndamp og karbondioksid (CO2). Økt tilførsel av CO2 og andre drivhusgasser i atmosfæren gir en forsterket drivhuseffekt, som bidrar til globale klimaendringer.

Drivhusgassene påvirker klimaetJorden og fører til at gjennomsnittstemperaturen er 15 grader Celsius, og ikke -18 grader, som den ville vært uten drivhusgassene.

Begrepet klimagasser dekker både drivhusgasser og andre gasser som påvirker klimaet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Peter Bernhardt

Det er mulig jeg ikke har lest nok eller ikke har vært oppmerksom nok, men jeg savner opplysning om hvilke mengder (hvor mange tonn) CO2 som tilføres atmosfæren årlig, og som skyldes naturlige prosesser, sammenlignet med mengder CO2 som tilføres pga menneskelig aktivitet. Jeg har også et spørsmål om hva som skjer med CO2 i atmosfæren: forblir (akkumuleres) denne drivhusgassen i atmosfæren eller avgir jordatmosfæren deler av den til områder utenfor atmosfæren? Er det andre prosesser som påvirker mengden av CO2 i atmosfæren, nedbrytning for eksempel? Takknemlig for svar. Hilsen Peter L Bernhardt

skrev Rasmus Benestad

Hei. Man skal være oppmerksom på at folk noen ganger skriver om tonn CO2 og andre ganger tonn C (bare karbonatomet). Den beste kilden på spørsmål om CO2 er USAs 2nd State of the Carbon Cycle Report som ble utgitt i november 2018 (SOCCR2): https://carbon2018.globalchange.gov/. Men det er snakk om ca 10 gigatonn med karbon per år globalt som vi slipper ut. De naturlige utslippene er som regel en del av et kretsløp og tilsvarer omtrent den samme mengden som tas opp av bakke, vegetasjon og hav.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg