Otto Benjamin Andreas Skirstad var en norsk advokat fra Vestre Aker, bosatt i Trondheim. Skirstad ble, den 7. oktober 1942, under unntakstilstanden i Midt-Norge, henrettet som ett av de ti sonofrene i Trøndelag.

Skirstad startet og studere juss i 1900, og tok juridisk embetseksamen i 1905. Han var dommerfullmektig i Kristiansund og Lofoten, samt politifullmektig i Trondheim, før han åpnet sakførerforretning i Trondheim i 1912, og ble overrettssakfører. Han ble beskikket som fast forsvarer og var styremedlem i flere selskap, samt i Den Norske Advokatforening, og aktiv i Fædrelandslaget og Arbeidsfylkingen. I perioden 1925–1936 var han aktiv i lokal politikk, som medlem av bystyre og formannskap.

Kort tid etter okkupasjonen 9. april oppnevnte fylkesmannen i Sør-Trøndelag og ordføreren i Trondheim en komité som skulle ta seg av forsyninger og praktisk samarbeid med tyskerne, etter modell av Administrasjonsrådet i Oslo – og Skirstad ble tilsatt som daglig leder i denne Centralkomiteen. Da den senere ble oppløst fikk han en offentlig takk fra de tyske okkupasjonsmyndighetene, hvorpå Skirstad gjennom avisene svarte at hans innsats hadde vært som nordmann. Dette falt i dårlig jord hos tyskerne, og kort tid etter ble han beordret på vedhogst som straff. 

6. oktober 1942 ble Skirstad arrestert på sitt kontor, for så – uten begrunnelse, men på bakgrunn av mistanker om illegal virksomhet – å bli bragt til Gestapo-hovedkvarteret i Misjonshotellet i Trondheim. Derfra ble han fraktet til Falstad fangeleir på kvelden, for så å bli henrettet sammen med de ni andre sonofrene ved daggry 7. oktober 1942.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.