Otto Skirstad

Faktaboks

Otto Skirstad

Otto Benjamin Andreas Skirstad

Født
17. februar 1882, Vestre Aker
Død
7. oktober 1942, Falstad

Artikkelstart

Otto Skirstad var en norsk advokat fra Vestre Aker, bosatt i Trondheim. 7. oktober 1942, under unntakstilstanden i Midt-Norge under andre verdenskrig, ble han henrettet som ett av de ti sonofrene i Trøndelag.

Skirstad begynte å studere juss i 1900, og tok juridisk embetseksamen i 1905. Han var dommerfullmektig i Kristiansund og Lofoten, samt politifullmektig i Trondheim, før han åpnet sakførerforretning i Trondheim i 1912, og ble overrettssakfører. Han ble beskikket som fast forsvarer og var styremedlem i flere selskap, samt i Den Norske Advokatforening, og aktiv i Fædrelandslaget og Arbeidsfylkingen. I perioden 1925–1936 var han aktiv i lokal politikk, som medlem av bystyre og formannskap.

Kort tid etter okkupasjonen 9. april oppnevnte fylkesmannen i Sør-Trøndelag og ordføreren i Trondheim en komité som skulle ta seg av forsyninger og praktisk samarbeid med tyskerne, etter modell av Administrasjonsrådet i Oslo – og Skirstad ble tilsatt som daglig leder i denne Centralkomiteen. Da den senere ble oppløst fikk han en offentlig takk fra de tyske okkupasjonsmyndighetene, hvorpå Skirstad gjennom avisene svarte at hans innsats hadde vært som nordmann. Dette falt i dårlig jord hos tyskerne, og kort tid etter ble han beordret på vedhogst som straff.

6. oktober 1942 ble Skirstad arrestert på sitt kontor, for så – uten begrunnelse, men på bakgrunn av mistanker om illegal virksomhet – å bli bragt til Gestapo-hovedkvarteret i Misjonshotellet i Trondheim. Derfra ble han fraktet til Falstad fangeleir på kvelden, for så å bli henrettet sammen med de ni andre sonofrene ved daggry 7. oktober 1942.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg