Orderud gård
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Orderud-saken var en norsk drapssak, og blant norgeshistoriens aller mest medieomtalte kriminalsaker. Natt til 22. mai 1999 ble Anne Orderud Paust og hennes foreldre, Marie og Kristian Magnus Orderud drept på Orderud gård i Akershus. I 2002 ble Per Kristian Orderud, Veronica Orderud, Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød alle dømt for medvirkning til overlagt drap.

Foranledning

Anne Orderud Paust (født 1952) jobbet som personlig sekretær for forsvarsminister Dag Jostein Fjærvoll, og mannen hennes, Per Paust, var diplomat og prosjektleder i Utenriksdepartementet. 15. juli 1998 ble det funnet en ladning dynamitt under bilen til Anne Orderud Paust. 12. august oppdaget Per Paust at det var gjort forsøk på å tenne på en gassbeholder i oppgangen til deres leilighet i Oslo. Saken ble offentlig kjent og vakte stor oppsikt.

Ekteparet Paust tilbrakte deretter noen måneder i USA, og vendte tilbake til Norge i januar 1999. 6. mai døde Per Paust av kreft. Natt til 22. mai ble Anne Orderud Paust og hennes foreldre, Marie Orderud (født 1915) og Kristian Orderud (født 1918), skutt og drept i foreldrenes bolig, kårboligen, på Orderud gård i Sørum kommune i Akershus.

Etterforskning og tiltale

Orderud-saken
De domfelte i Orderud-saken: Per Kristian Orderud, Veronica Orderud, Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød.
Orderud-saken
Av /NTB.

I juni ble fire personer siktet for overlagt drap eller medvirkning til dette: Anne Orderud Pausts bror Per Kristian Orderud (født 1954), hans kone Veronica Orderud (født 1972), Veronica Orderuds halvsøster Kristin Kirkemo (senere Kristin Kirkemo Haukeland; født 1973) og hennes tidligere samboer Lars Grønnerød (1958-2019).

Bakgrunnen for drapene mente påtalemyndigheten var en konflikt om Orderud gård. Marie og Kristian Magnus Orderud stod fortsatt som eiere av gården selv om deres sønn i mange år hadde drevet denne og ønsket å overta den. Påtalemyndigheten mente at alle fire var involvert i drapssaken, men verken etterforskningen eller de påfølgende rettssakene gav svar på hvem som skjøt.

I Nes herredsrett i 2001 ble Grønnerød funnet skyldig i uaktsom medvirkning til overlagt drap, de andre i medvirkning til overlagt drap. I ankesaken for Eidsivating lagmannsrett i 2002 ble alle kjent skyldige i medvirkning til overlagt drap. Kirkemo Haukeland og Grønnerød ble dømt til henholdsvis 16 og 18 års ubetinget fengsel, mens ekteparet Orderud ble dømt til 21 års ubetinget fengsel.

Anke og gjenopptakelse

Orderud-saken
Orderud-saken fikk svært bred medieoppmerksomhet med nesten daglig omtale i månedsvis etter drapene, og svært nærgående omtale av de siktede under fullt navn. Alle de store mediehusene opprettet egne redaksjoner i tilknytning til rettslokalet. Her er Aftenpostens redaksjon i Frogner grendehus under den første rettssaken.
Orderud-saken
Av /NTB Scanpix.

Lars Grønnerød begjærte 15. februar 2006 saken sin gjenopptatt hos Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker. 17. juni 2010 avviste kommisjonen enstemmig en gjenopptakelse. Grønnerød ble løslatt i 2013 og døde i 2019.

Kristin Kirkemo ble løslatt i 2011. Hun hadde da sonet ni år i fengsel.

I januar 2015 ble Per og Veronica Orderud løslatt, etter å ha sonet nesten 16 år av dommen. En begjæring om gjenopptakelse i 2005 førte ikke frem. Per og Veronica Orderud engasjerte fra 2006 privatetterforsker Tore Sandberg, som tidligere hadde bidratt til å avdekke flere justismord, blant annet ved frifinnelsen av Per Liland.

22. juni 2018 begjærte paret på ny om gjenopptakelse av saken.

19. september 2023 ble det lagt frem funn av DNA fra Kristin Kirkemo på tapebiter som var brukt til å feste dynamitt under Anne Orderud Paus sin bil i 1998. Kirkemo var tiltalt for attentatforsøk på Paus, ble dømt i tingretten, men frikjent i lagmannsretten.

Omtale

Drapet på Anne Orderud Paust og hennes foreldre fikk en medieoppmerksomhet som ingen annen kriminalsak i Norges historie frem til terrorangrepene i Norge 22. juli 2011, med nesten daglig omtale i månedsvis etter drapene, og svært nærgående omtale av de siktede under fullt navn. Medieomtalen førte til debatt både om medias håndtering av saken og om politiets og forsvarernes lekkasjer til media.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg