Orderud-saken

Per Kristian Orderud, Veronica Orderud, Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød
De domfelte i Orderud-saken
Av .
Anne Orderud Paust, Marie Orderud og Kristian Magnus Orderud
Ofrene i Orderud-saken
Av .
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Orderud-saken var en norsk drapssak, og blant Norgeshistoriens aller mest medieomtalte kriminalsaker. Natt til 22. mai 1999 ble Anne Orderud Paust og hennes foreldre, Marie og Kristian Orderud drept på Orderud gård i Akershus. I 2002 ble Per Kristian Orderud, Veronica Orderud, Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød alle dømt for medvirkning til overlagt drap.

Foranledning

Anne Orderud Paust (født 1952) jobbet som forsvarsminister Dag Jostein Fjærvolls personlige sekretær, og mannen hennes, Per Paust, var diplomat og prosjektleder i Utenriksdepartementet. 15. juli 1998 ble det funnet en ladning dynamitt under bilen til Anne Orderud Paust. 12. august oppdaget Per Paust at det var gjort forsøk på å tenne på en gassbeholder i oppgangen til deres leilighet i Oslo. Saken ble offentlig kjent og vakte stor oppsikt.

Ekteparet Paust tilbrakte deretter noen måneder i USA, og vendte tilbake til Norge i januar 1999. 6. mai døde Per Paust av kreft. Natt til 22. mai ble Anne Orderud Paust og hennes foreldre, Marie Orderud (født 1915) og Kristian Orderud (født 1918), skutt og drept i foreldrenes bolig, kårboligen på Orderud gård i Sørum kommune i Akershus.

Etterforskning og tiltale

I juni ble fire personer siktet for overlagt drap eller medvirkning til dette: Anne Orderud Pausts bror Per Kristian Orderud (født 1954), hans kone Veronica Orderud (født 1972), Veronica Orderuds halvsøster Kristin Kirkemo (senere Kristin Kirkemo Haukeland; født 1973) og dennes tidligere samboer Lars Grønnerød (født 1958).

Bakgrunnen for drapene mente påtalemyndigheten var en konflikt om Orderud gård. Marie og Kristian Orderud stod fortsatt som eiere av gården selv om deres sønn i mange år hadde drevet denne og ønsket å overta den. Påtalemyndigheten mente at alle fire var involvert i drapssaken, men verken etterforskningen eller de påfølgende rettssakene gav svar på hvem som skjøt.

I Nes herredsrett i 2001 ble Grønnerød funnet skyldig i uaktsom medvirkning til overlagt drap, de andre i medvirkning til overlagt drap. I ankesaken for Eidsivating lagmannsrett i 2002 ble alle kjent skyldige i medvirkning til overlagt drap. Kirkemo Haukeland og Grønnerød ble dømt til henholdsvis 16 og 18 års ubetinget fengsel, mens ekteparet Orderud ble dømt til 21 års ubetinget fengsel.

Omtale

Orderud-saken fikk svært bred medieoppmerksomhet med nesten daglig omtale i månedsvis etter drapene, og svært nærgående omtale av de siktede under fullt navn. Alle de store mediehusene opprettet egne redaksjoner i tilknytning til rettslokalet.
Aftenpostens redaksjon i Frogner grendehus under den første rettssaken
Av /NTB Scanpix.

Drapet på Anne Orderud Paust og hennes foreldre fikk en medieoppmerksomhet som ingen annen kriminalsak i Norges historie frem til terrorangrepene i Norge 22. juli 2011, med nesten daglig omtale i månedsvis etter drapene, og svært nærgående omtale av de siktede under fullt navn. Medieomtalen førte til debatt både om medias håndtering av saken og om politiets og forsvarernes lekkasjer til media.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg