Orderud-saken, norsk drapssak, den kriminalsak i Norge som trolig har fått størst medieoppmerksomhet. 15. juli 1998 ble det funnet en ladning dynamitt under bilen til forsvarsministerens personlige sekretær, Anne Orderud Paust (f. 1952). 12. august oppdaget hennes mann, prosjektleder i Utenriksdepartementet Per Paust, at det var gjort forsøk på å tenne på en gassbeholder i oppgangen til deres leilighet i Oslo. Saken ble offentlig kjent og vakte stor oppsikt. Ekteparet Paust tilbrakte deretter noen måneder i USA, og vendte tilbake til Norge i januar 1999. 6. mai døde Per Paust av kreft. Natt til 22. mai ble Anne Orderud Paust og hennes foreldre, Marie (f. 1915) og Kristian Orderud (f. 1918), skutt og drept i foreldrenes bolig, kårboligen på Orderud gård i Sørum kommune i Akershus.

I juni ble fire personer siktet for overlagt drap eller medvirkning til dette: Anne Orderud Pausts bror Per Kristian Orderud (f. 1954), hans kone Veronica Orderud (f. 1972), Veronica Orderuds halvsøster Kristin Kirkemo (senere Kristin Kirkemo Haukeland; f. 1973) og dennes tidligere samboer Lars Grønnerød (f. 1958). Bakgrunnen for drapene mente påtalemyndigheten var en konflikt om Orderud gård. Marie og Kristian Orderud stod fortsatt som eiere av gården selv om deres sønn i mange år hadde drevet denne og ønsket å overta den. Påtalemyndigheten mente at alle fire var involvert i drapssaken, men verken etterforskningen eller de påfølgende rettssakene gav svar på hvem som skjøt.

I Nes herredsrett i 2001 ble Grønnerød funnet skyldig i uaktsom medvirkning til overlagt drap, de andre i medvirkning til overlagt drap. I ankesaken for Eidsivating lagmannsrett i 2002 ble alle kjent skyldige i medvirkning til overlagt drap. Kirkemo Haukeland og Grønnerød ble dømt til henholdsvis 16 og 18 års ubetinget fengsel, mens ekteparet Orderud ble dømt til 21 års ubetinget fengsel.

Drapet på Anne Orderud Paust og hennes foreldre fikk en medieoppmerksomhet som ingen annen kriminalsak i Norges historie, med nesten daglig omtale i månedsvis etter drapene, og svært nærgående omtale av de siktede under fullt navn. Medieomtalen førte til debatt både om medias håndtering av saken og om politiets og forsvarernes lekkasjer til media.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.