Liland-saken

Liland-saken, norsk drapssak. I 1970 ble Per Kristian Liland (1931–96) dømt til 21 års fengsel og 10 års sikring for å skulle ha drept to menn med øks 22. desember 1969. Drapene skjedde i Fredrikstad, i et hus kalt «Lille Helvete». Liland hevdet at han var uskyldig. I 1976 avviste Høyesterett hans begjæring om gjenopptagelse. Han satt fengslet i 14 år; sikringen utløp 1993.

Det svensk-norske ekteparet Sten og Vibeke Ekroth hadde siden 1970 samlet opplysninger med sikte på å få Liland frifunnet. Etter hvert engasjerte journalisten Tore Sandberg seg i saken. I 1992 utgav han boken Øksedrapene i Lille Helvete. Nye rettsmedisinske bevis og vitneforklaringer viste at drapene måtte ha skjedd 23. eller 24. desember 1969, et tidsrom Liland hadde alibi for. Til tross for motstand fra påtalemyndigheten ble saken gjenopptatt. I 1994 ble Liland frifunnet av Eidsivating lagmannsrett, som 1995 tilkjente ham 3,47 mill. kr i erstatning og 10 mill. kr i oppreisning. Påtalemyndigheten fikk sterk kritikk for sin behandling av gjenopptagelsessaken, og Lilands forsvarere kalte saken det største justismord som er begått i dette århundret.

Liland-saken var medvirkende til at de svært strenge reglene om gjenopptakelse av straffesaker ble tatt opp til revurdering. Se gjenopptakelse og gjenopptakelseskommisjonen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg