Mahmoud Abbas

Faktaboks

Mahmoud Abbas
Abu Mazen
uttale:
abbˈas
født:
1935
Mahmoud Abbas har vært president for de palestinske selvstyremyndighetene siden 2005.
Mahmoud Abbas
Av /Polaris, Scanpix.
Mahmoud Abbas foran en bilde av tidligere statssjef og PLO-leder Yasir Arafat under en pressekonferanse i Gaza i april 2005.
Mahmoud Abbas
Av /Ap, Scanpix.

Mahmoud Abbas er en palestinsk politiker for partiet Fatah (PLO). Han har siden 2005 vært presidenten for de palestinske selvstyremyndighetene (Palestina).

Personlig historie

Mahmoud Abbas ble født i Safad i Galilea i 1935 og flyktet fra Palestina i 1948 til Syria. Derfra flyttet han videre til Qatar. Han returnerte til Palestina i 1995 og har siden spilt en sentral rolle i de palestinske selvstyremyndighetene. Han er utdannet med en BA i jus og en PhD i historie fra Moskva.

Virke i PLO

Sammen med Yasir Arafat var Mahmoud Abbas en av grunnleggerne av al-Fatah tidlige på 1960-tallet. Han var del av bevegelsens første sentralkomiteen. Fatah er den største av grupperingene i PLO. Mahmoud Abbas har vært medlem av PLOs eksekutivkomité siden 1981. Her har han holdt flere av de mest sentrale stillingene. Fra 1984 var han utenrikspolitisk ansvarlig, og fra 1996 var han generalsekretær. I 2005 ble han valgt til president for de palestinske selvstyremyndighetene. I august 2015 trakk han seg formelt sett fra vervene i PLOs eksekutivkomité.

Abbas var en nær medarbeider av Yasir Arafat, og er kjent som en av de mer moderate palestinske ledere i konflikten med Israel. Han var sentral i å koordinere de palestinske forhandlerne i Madrid konferansen i 1991, han spilte en sentral rolle i forhandlingene om Oslo-avtalen i 1993 og han undertegnet fredsavtalen med Israel på vegne av PLO 1993.

Statsminister og president

Palestinernes president Mahmoud Abbas på møte i PLOs eksekutivkomité i Ramallah 22. august 2015. På møtet trakk Abbas seg formelt fra vervene i PLOs eksekutivkomité, men det er per januar 2016 fortsatt uklart om han kommer til å stille til nyvalg eller ikke.
Abbas
Av /SipaUSA, Scanpix.

Som et resultat av Oslo-avtalen returnerte Mahmoud Abbas til Palestina i 1995. I mars 2003 ble Abbas utnevnt til palestinernes første statsminister. Posisjonen ble opprettet etter sterkt amerikansk press og statsminister Abbas manglet reell innflytelse og kom snart i konflikt med Arafat. Abbas trakk seg fra statsministerposten i september 2003. Etter Arafats død vant Abbas en klar seier i det etterfølgende presidentvalget og har vært palestinernes president siden 2005. Han ble riktignok valgt for en periode på fire år, og det er derfor seks år siden hans demokratiske mandat gikk ut. I 2006 tapte Mahmoud Abbas sitt parti, Fatah, flertallet i det palestinske parlamentet. Dette var det siste slike valget som har blitt foretatt i de palestinske områdene.

Abbas har vært en sentral pådriver for det såkalte FN-sporet. I oktober 2011 sikret han at Palestina ble medlem av UNESCO, i november 2012 sikret han at Palestina ble oppgradert til observatørstat i FN og i september 2015 fikk han gjennomslag for at Palestina kan heise flagget sitt utenfor FN-bygget. I sin tale til FNs generalforsamling i 2015 erklærte han at palestinerne ikke lenger er bundet av Oslo-avtalen. Det er per januar 2016 fortsatt uklart hva dette betyr i praksis. Sikkerhetssamarbeidet mellom de palestinske selvstyremyndighetene og Israel fortsetter. I januar 2016 avfeide han at palestinske selvstyremyndigheter skulle nedlegges.

Utgivelser

Abbas utgav i 1995 boka Through Secret Channels: The Road to Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg