Operasjon Barkhane

Operasjon Barkhane (Opération Barkhane) er en internasjonal militær operasjon i Sahel, rettet mot islamistiske opprørere i flere land. Operasjonen ble innledet i 2014, og er ledet av Frankrike, med deltakelse fra afrikanske og vestlige land.

Operasjon Barkhane etterfølger Operasjon Serval, som i 2013–2014 ble satt inn mot jihadister nord i Mali. Barkhane er geografisk utvidet til fem Sahel-stater (også kjent som G5 Sahel: Burkina Faso, Mali, Mauritania, Niger og Tsjad. Den flernasjonale styrken har hovedkvarter i Tsjads hovedstad NDjamena.

Etablering

Operasjon Barkhane ble iverksatt 1. august 2014, med styrker fra Frankrike og de fem Sahel-statene. Operasjonen er en direkte etterfølger av – og utvidelse i forhold til – den franskledede Serval-operasjonen, som var avgrenset til Mali, så vel som den franske Operasjon Epervier i Tsjad.

Barkanes utvidede operasjonsområde skyldes frammarsjen av flere islamistiske grupperinger i Sahel, herunder Den islamske stat (IS). Fra tidligere har blant andre al-Qaida i Maghreb (AQIM) operert i dette området. Den økte jihadistisk opprørsaktiviteten tilskrives i betydelig grad utviklingen i Libya, som følge av Libya-krigen i 2011.

Oppdrag

Operasjon Barkhane har som formål å sette Sahel-statene bedre i stand til å bekjempe islamistiske opprørere, og beholde – eller gjenvinne – kontrollen over sine respektive territorier. Derved søkes det også å forhindre at Sahel blir et framtidig operasjonsområde for jihadister som ønsker å angripe mål i Vesten.

Ved siden av å trene styrker fra G5 Sahel-statene, er operasjonen engasjert i kamp med opprørere i flere land – og har lidd betydelige tap.

Styrke

Tidlig 2020 deltok nærmere 5000 soldater i Operasjon Barkhane. Den største kontingenten er fra Franrike. Flere vestlige land stiller styrkebidrag, blant dem Danmark og Estland. Styrkene var utplassert i Mali, Niger og Tsjad.

Samtidig har FN en fredsstyrke i Mali, Mission Multidimensionnelle Intégrée des Nations Unies pour la Stabilisation au Mali (MINUSMA), hvor også Norge deltar.

Les mer i Store norske leksikon:

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg