Operasjon Barkhane (Opération Barkhane) var en internasjonal militær operasjon i Sahel, rettet mot islamistiske opprørere i flere land. Operasjonen ble innledet i 2014, og avsluttet i 2022. Den ble ledet av Frankrike, med deltakelse fra afrikanske og vestlige land.

Operasjon Barkhane etterfulgte Operasjon Serval, som i 2013–2014 ble satt inn mot jihadister nord i Mali. Barkhane ble geografisk utvidet til fem Sahel-stater (også kjent som G5 Sahel: Burkina Faso, Mali, Mauritania, Niger og Tsjad. Den flernasjonale styrken hadde hovedkvarter i Tsjads hovedstad NDjamena.

Etablering

Operasjon Barkhane ble iverksatt 1. august 2014, med styrker fra Frankrike og de fem Sahel-statene. Operasjonen er en direkte etterfølger av — og utvidelse i forhold til – den franskledede Serval-operasjonen, som var avgrenset til Mali, så vel som den franske Operasjon Epervier i Tsjad.

Barkanes utvidelse av operasjonsområde skyldtes frammarsjen av flere islamistiske grupperinger i Sahel, herunder Den islamske stat (IS). Fra tidligere har blant andre al-Qaida i Maghreb (AQIM) operert i dette området. Den økte jihadistisk opprørsaktiviteten tilskrives i betydelig grad utviklingen i Libya, som følge av Libya-krigen i 2011.

Oppdrag

Operasjon Barkhane hadde som målsetting å sette Sahel-statene bedre i stand til å bekjempe islamistiske opprørere, og beholde – eller gjenvinne — kontrollen over sine respektive territorier. Derved ble forsøkt forhindret at Sahel ble et framtidig operasjonsområde for jihadister som ønsker å angripe mål i Vesten.

Ved siden av å trene styrker fra G5 Sahel-statene, var operasjonen engasjert i kamp med opprørere i flere land, og den hadde derfor betydelige tap.

Styrke

Styrken som inngikk i Operasjon Barkhane besto av nærmere 5000 soldater. Den største kontingenten var fra Franrike. Flere vestlige land stilte bidrag, blant dem Danmark og Estland. Styrkene var utplassert i Mali, Niger og Tsjad.

Samtidig har FN en fredsstyrke i Mali, Mission Multidimensionnelle Intégrée des Nations Unies pour la Stabilisation au Mali (MINUSMA), hvor også Norge deltar.

Frankrike besluttet i 2021 å avslutte operasjonen, og de siste franske styrkene ble trukket ut fra Mali i august 2022. Dermed var Opération Barkhane avsluttet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg