Faktaboks

Norman Schwarzkopf
Herbert Norman Schwarzkopf 'Stormin' Norman'
Uttale
ʃvˈarts-
Født
22. august 1934
Død
27. desember 2012
Norman Schwarzkopf
Norman Schwarzkopf var øverstkommanderende for de amerikanskledede allierte styrkene under frigjøringen av Kuwait fra Irak i 1991. Her brifer han pressen fra hovedkvarteret i Riyadh, Saudi-Arabia.
Av /AP.

Norman Schwarzkopf var en amerikansk offiser, særlig kjent som øverstkommanderende for koalisjonsstyrkene som under Golfkrigen i 1991 invaderte Irak og frigjorde Kuwait.

Utdanning og tidlig karriere

Schwarzkopf var sønn av en offiser, og vokste delvis opp i Iran, hvor faren var utplassert. Han ble utdannet i Teheran, Genève og Frankfurt, før han vendte tilbake til USA for å ta fatt på sin militære utdanning; først ved Valley Forge Military Academy & College, deretter uteksaminert ved US Military Academy, West Point, 1956. Han studerte også ingeniørfag ved University of Southern California samt ved US Army War College. Han gjennomgikk spesialisering ved Fort Banning og tjenestegjorde i 187th Airborne Infantry Regiment ved Fort Campbell.

I strid og i ledelse

Golfkrigen, Norman Schwarzkopf
General Norman Schwarzkopf (til venstre) møter Iraks generalløytnant Khalid Sultan Ahmed (nummer to fra høyre) og andre irakiske offiserer i Safwan i det okkuperte Sør-Irak 3. mars 1991 for å fremforhandle forutsetningene for en våpenhvile og den irakiske kapitulasjonen som avsluttet Golfkrigen i 1991.
Av /Reuters.

Schwarzkopf tjenestegjorde ved Berlin-brigaden fra 1960 til 1961, da Berlinmuren ble bygd, og underviste ved West Point før han ble sendt til Vietnam første gang i 1965. Han hadde en rekke stillinger i det amerikanske forsvaret, og ble utnevnt til brigadegeneral i 1978, deretter generalmajor og sjef for 24th Mechanized Infantry Division, Fort Stewart i 1982. Han deltok i den amerikanske invasjonen av Grenada i 1983 og Panama i 1989.

Han ble forfremmet til generalløytnant og sjef for I Corps, Fort Lewis i 1986, deretter til firestjerners general i 1988, og utnevnt til øverstkommanderende for US Central Command, ved MacDill Air Force Base i Tampa, Florida. Som sådan deltok han i planlegging av operasjoner for å forsvare oljefeltene i Golfen, noe som ble realitet da Irak invaderte og annekterte Kuwait i 1990.

Schwarzkopf ble utnevnt til øverstkommanderende for de allierte styrkene i den vellykkede krigen mot Irak og frigjøringen av Kuwait i 1991, kjent som Operation Desert Storm. Han trakk seg tilbake fra aktiv tjeneste i august 1991, etter å ha takket nei til tilbud om å bli sjef for den amerikanske hæren.

I 1992 utga han selvbiografien It Doesn't Take a Hero.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg