Norman Schwarzkopf, amerikansk offiser, særlig kjent som øverstkommanderende for koalisjonsstyrkene som under Golfkrigen i 1991 invaderte Irak og frigjorde Kuwait; også kjent under tilnavnet 'Stormin' Norman'.

Schwarzkopf var sønn av en offiser, og vokste delvis opp i Iran, hvor faren var utplassert. Utdannet i Teheran, Geneve og Frankfurt, før han vendte tilbake til USA for å ta fatt på sin militære utdanning; først ved Valley Forge Military Academy & College, deretter uteksaminert ved US Military Academy, West Point, 1956. Han studerte også ingeniørfag ved University of Southern California samt ved US Army War College. Han gjennomgikk spesialisering ved Fort Banning og tjenestegjorde i 187th Airborne Infantry Regiment ved Fort Campbell.

Tjenestegjorde ved Berlin-brigaden 1960-61, da Berlinmuren ble bygd, og underviste ved West Point før han ble sendt til Vietnam første gang i 1965. Schwartzkopf hadde en rekke stillinger i det amerikanske forsvaret, og ble utnevnt til brigadegeneral i 1978, deretter generalmajor og sjef for 24th Mechanized Infantry Division, Fort Stewart i 1982. Han deltok i den amerikanske invasjonen av Grenada 1983 og i Panama i 1989. Forfremmet til generalløytnant og sjef for I Corps, Fort Lewis i 1986, deretter til firestjerners general i 1988, og utnevnt til øverstkommanderende for US Central Command, ved MacDill Air Force Base i Tampa, Florida. Som sådan deltok han i planlegging av operasjoner for å forsvare oljefeltene i Golfen, noe som ble realitet da Irak invaderte og annekterte Kuwait i 1990.

Schwarzkopf ble utnevnt til øverstkommanderende for de allierte styrkene i den vellykkede krigen mot Irak - og frigjøringen av Kuwait - i 1991, kjent som Operation Desert Storm. Han trakk seg tilbake fra aktiv tjeneste i august 1991, etter å ha takket nei til tilbud om å bli sjef for den amerikanske hæren. Har utgitt selvbiografien 'It Doesn't Take a Hero' (1992).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.