Alaska husky
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Hundekjøring nordisk stil
I nordisk stil står hundekjøreren på ski, og det konkurreres både med og uten pulk. Det er i stor grad hunder av typen vorsteh som brukes i konkurranser.
Av /NTB Scanpix.

Trekkhund er en hund som brukes som trekkdyr for slede, pulk eller kjerre. Tidligere var trekkhunden en brukshund, mens den i dag mest benyttes til hundekjøring. Hundefører og to eller flere trekkhunder er spent inn i et hundespann, der lederhunden går foran.

I arktiske strøk og i Norge brukes trekkhund vesentlig til transport på vinterføre som sledehund eller nordisk stil. I Mellom-Europa er trekkhund vesentlig brukt til transport av meieriprodukter på oste- og melkekjerrer. Der er barmark mest vanlig konkurranseform.

Sledehund

Rene sledehundrasene for snø er grønlandshund, alaskan malamute, Samoyed og sibirsk husky. Svært vanlige sledehunder er også blandingsraser som alaska husky. Togo var siberian husky og lederhunden til Leonhard Seppala under serumløpet til Nome vinteren 1925. Balto var lederhunden til Gunnar Kaasen under siste etappe av serumløpet.

Sledehunder brukes fremdeles i Arktis, Alaska, Canada og Grønland, mens i Antarktis benyttes i dag snøskuter. Bruk av sledehunder fikk stor betydning da Roald Amundsen vant kappløpet til Sydpolen.

Trekkhund for nordisk stil

For pulk eller snørekjøring benyttes ofte vorstehhund eller blandingshunden greyster. Dette er raske og robuste hunder.

Vognhund

Mest brukte vognhunder er sennenhund, bouvier, briard og dalmatiner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg