Faktaboks

Nome

Sitŋasuaq (på det eskimoiske språket inupiak)

Etymologi

Navnet Nome skyldes antakelig en feillesing av merknaden «Name?» (‘Navn?’) på et gammelt kart.

Uttale

noum

Innbyggertall
3 700 (2020)
Three Lucky Swedes
Nome på vestkysten av Alaska vokste opp som gullgraverby på slutten av 1800-tallet. I dag er den lille byen blant annet målgang for verdens fremste hundesledeløp, Iditarod. I Nome står dette monumentet over Nomes tre grunnleggere, omtalt som «The Three Lucky Swedes», fordi de fant gull i området: Erik Lindblom, John Brynteson og Jafet Lindberg. Lindberg var i realiteten nordmann, utvandret fra Kvænangen.

Nome er en by i delstaten Alaska i USA. Byen ligger på sørsiden av Sewardhalvøya ved terskelfjorden Norton Sound og har 3700 innbyggere, vesentlig urfolk. Folketellingskretsen Nome, det vil si byen med omegn, har 10 000 innbyggere (US Census, 2020).

Nome er et senter for småflyruter i nordlige Alaska, og har to flyplasser. Havnen brukes primært av lasteskip, men det er stigning i cruisetrafikken om sommeren. Nome har ikke veiforbindelse med noen andre større byer i Alaska.

Historie

Nome ble grunnlagt under gullrushet i 1898, av de såkalte «Three Lucky Swedes» (de tre heldige svenskene), Erik Lindblom, John Brynteson og Jafet Lindeberg. Sistnevnte var nordmann og født i Kvænangen. De tre fant gull i Anvil Creek, og i år 1900 var Nome blitt Alaskas største bysamfunn med 12 500 innbyggere. Den legendariske revolvermannen Wyatt Earp fra Tombstone, Arizona eide en saloon i Nome under gullrushet. De harde værforholdene førte til at politiet tvangsutsendte de som ikke hadde adekvat bolig for vinteren. Da gullrushet var over rundt 1912, ble Nome en utpost med snaue 2000 innbyggere.

Nome er også kjent for serumløpet til Nome («Great Race of Mercy») vinteren 1925 da det brøt ut difteri , og hundekjørere reddet byen ved å frakte serum over 1000 kilometer fra Nenana. Nordmennene Gunnar Kaasen og Leonhard Seppala – en venn av Jafet Lindberg fra Norge – gjorde en heltemodig innsats. Kaasen førte serumet den siste etappen inn til Nome med blant annet den berømte sledehunden Balto, som det er en statue av i Central Park i New York , mens Seppala og hans lederhund Togo kjørte den hardeste og lengste etappen (nesten 150 kilometer) i storm og nærmere 40 kuldegrader. Det store hundeløpet Iditarod , arrangert siden 1973, går i mål i Nome.

Roald Amundsen kom til Nome august 1906 etter ferden med Gjøa gjennom Nordvestpassasjen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg