Nicolaus von Falkenhorst, tysk general, født i Schlesien. Han var født inn i den schlesiske adelsfamilien von Jastrzembski. Han valgte selv å germanisere etternavnet sitt til von Falkenhorst i 1911. Var løytnant på Vestfronten under den første verdenskrigen. Senere ble han overflyttet til staben i det tyske ekspedisjonskorps i Finland. Han ble generalløytnant 1937 og utnevnt til kommanderende general for 21. armékorps under felttoget i Polen 1939 som startet den annen verdenskrig.

I tidsperioden februar til april 1940 overtok von Falkenhorst planleggingen og gjennomføringen av det tyske angrep på Norge og Danmark og ble deretter den militære sjef for de tyske styrker i Norge. Generaloberst juli 1940. I 1941 ledet han en tid operasjonene i Nord-Finland. von Falkenhorsts oppgave i Norge gjaldt vesentlig å sikre landet mot britisk invasjon – bygge ut «Festung Norwegen».

Desember 1944 gikk von Falkenhorst av som øverstkommanderende i Norge og tjenestegjorde deretter på øst- og vestfronten. I 1946 ble han anklaget ved en krigsforbryterdomstol i Tyskland og dømt til døden for å ha overlatt britiske kommandosoldater til Gestapo, som tok livet av dem. Dommen ble senere omgjort til 20 års fengsel. I 1953 ble han løslatt av helsemessige årsaker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.