Faktaboks

Niamey
Uttale
njamˈe
Niamey
Niamey er hovedstad og den største byen i Niger. Storbyområdet har 1 437 000 innbyggere (2023).
Niamey
Av /Getty Images.

Niamey er hovedstad og den største byen i Niger. Byen ligger i den sørvestlige delen av landet, 205 meter over havet, ved bredden av elva Niger. Kennedy-broen ble bygd i 1970 for å utvide byen fra elvas østlige del til den vestlige siden. Storbyområdet har 1 437 000 innbyggere (2023).

Niamey er landets politiske, økonomiske og kulturelle senter.

Næringsliv og transport

I området rundt byen dyrkes det jordbruksprodukter, blant annet hirse. Byen har et stort marked. Niamey er landets viktigste industrisenter. Her er det blant annet sement-, næringsmiddel-, møbel- og tekstilindustri, samt et garveri.

Det er veiforbindelse mellom Niamey og andre store byer, herunder Zinder, Maradi og Agadez og fra Niamey til nabolandene Algerie, Benin, Burkina Faso, Mali og Nigeria, men ikke fra Niamey til nabolandene Libya og Tsjad. Diori Hamani internasjonale lufthavn er tolv kilometer sørøst for hovedstaden. Niamey har elvehavn. I 300 kilometer mellom Niamey og byen Gaya ved grensen til Benin er Niger seilbar fra midten av desember til slutten av mars. Det er ingen jernbanelinjer i Niger. En jernbanestasjon ble åpnet i Niamey i 2014, men brukes som en restaurant.

Kultur og utdanning

Nasjonalmuseet ble grunnlagt i 1959. Det ligger i en park, hvor det også er en zoologisk hage. Byens hovedmoské ble bygd i 1970-årene. Katedralbygningen er fra 1948.

Abdou Moumouni-universitetet ble etablert i 1974. Dette er det eneste offentlige universitetet i Niger. I byen er det et privat islamsk universitet. I Niamey er det høyskoler for: 1) gruvevirksomhet, industri og geologi, 2) administrasjon, 3) meteorologi og luftfart og 4) kommunikasjonsteknologi. Det er også flere forskningsinstitusjoner i hovedstaden.

Historikk

Byen oppstod som en fransk militærpost i 1903. Da Niger ble egen koloni i 1922, administrert som en del av Fransk Vest-Afrika, var byen Zinder hovedstad i kolonien. I 1926 ble koloniens hovedstad flyttet til Niamey, som forble hovedstad da Niger ble selvstendig i 1960.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg