Nigers geografi

Tsjadsjøen desember 2016
Av .

Artikkelstart

Berggrunnen i Niger består mest av sedimentbergarter fra kritt og tertiær, avbrutt av granitt- og basaltplatåer i fjellmassivet Aïr. Fjellmassivets høyeste topp er Idoukal-en-Taghès, som er 2022 meter over havet. Dette er også Nigers høyeste fjell.

Mot Tsjadsjøen dominerer kvartære avleiringer. Landskapet er over store strekninger meget flatt. Elven Niger krysser landet i et bekken lengst i vest. I nord ligger systemer av langstrakte sanddyner. Omtrent to tredjedeler av landet er ørken med ufruktbar jord bortsett fra enkelte oaser. Ved elven Niger er jorden rik og fruktbar. Bare 0,9 prosent av landets areal er dekket av skog.

Klima

Værtypen er preget av det subtropiske høytrykksbelte og dets forskyvning med årstiden. Den nordlige delen av landet hører til Sahara og har årsnedbør under 50 millimeter. Temperaturen er høyest i april–mai med middeltemperaturer 33–34 °C, lavest i januar med 18–22 °C. Lenger sør er det steppeklima med regntid juni–september. Den aller sørligste delen har savanneklima med middelnedbør opptil cirka 700 millimeter. Bare cirka 10 prosent av landet har årsnedbør over eller omkring 500 millimeter. Årstemperaturen i savannestrøket er omkring 28 °C, mens middeltemperaturen i januar går ned i 22–25 °C. Både de daglige og årlige temperatursvingningene er store. Niamey har for eksempel en årsamplitude på 10 °C og en daglig middelamplitude på 16 °C.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg