Niger har en folkemengde på 17 831 000 (Verdensbanken 2013). Høye fødselstall og synkende dødelighet har skapt en sterk naturlig tilvekst i befolkningen, som har ligget på rundt 3,6-3,9 %fra 2003- 2013 . Omtrent halvparten av befolkningen er under 15 år. Forventet levealer ved fødsel er 57,8 for menn og 58,1 for kvinner. Verdensbanken anslår at 1/2 % av den voksne befolkningen er smittet av hiv.

Nigers befolkning er sammensatt av en rekke etniske grupper med til dels store forskjeller i språk og kultur. Den største gruppen er hausa, som bor i de sentrale og sørlige deler av landet og utgjør drøye halvparten av totalbefolkningen. I den sørvestlige delen lever songhai-djerma-folk, som utgjør ca. 23 % av innbyggertallet. 10 % er fulani; disse er til dels nomader og finnes spredt over mesteparten av landet. 9 % er kanuri (beriberi og manga), som lever i de sørøstlige distriktene. I nord lever spredte grupper av nomadiske tuareger. Disse utgjør 8 % av den samlede befolkningen.

Landet er tynt befolket med 14,1 innbyggere per km2 (2013). Befolkningen er særlig konsentrert i det sørlige savannebeltet, hvor vi finner de største byene. En femtedel av befolkningen bor i byer. Største byer er hovedstaden Niamey, Zinder og Maradi.

Offisielt språk er fransk. Av afrikanske språk snakkes tsjadspråket hausa, som også brukes som lingua franca, og berberspråket tamashek (tuareg), nilo-saharaspråkene songhai og kanuri og niger-kongospråket fulfulde (fulani).

Ca. 90 % av befolkningen er sunni-muslimer, lokale stammereligioner utgjør ca. 10 %, kristne ca. 0,3 %. Tradisjonelt har sufi-brorskapene (se sufiisme) spilt en fremtredende rolle.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.