Nigers befolkning

Karakteristisk landsbybeggelse. Landsbyen Karma, nær hovedstaden Niamey. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

En moské i byen Agadès. Størstedelen av Nigers befolkning er sunni-muslimer. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Kamelmarked i Agadès-området. Byen Agadès, som ligger i den sørlige utkanten av Aïr-massivet, er et senter for nomadiske tuareger. Flere tørkeperioder har ført til svært vanskelige kår for dette nomadefolket, og mange har oppgitt den nomadiske levemåten og blitt fastboende. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Niger har en folkemengde på 17 831 000 (Verdensbanken 2013). Høye fødselstall og synkende dødelighet har skapt en sterk naturlig tilvekst i befolkningen, som har ligget på rundt 3,6-3,9 %fra 2003- 2013 . Omtrent halvparten av befolkningen er under 15 år. Forventet levealer ved fødsel er 57,8 for menn og 58,1 for kvinner. Verdensbanken anslår at 1/2 % av den voksne befolkningen er smittet av hiv.

Nigers befolkning er sammensatt av en rekke etniske grupper med til dels store forskjeller i språk og kultur. Den største gruppen er hausa, som bor i de sentrale og sørlige deler av landet og utgjør drøye halvparten av totalbefolkningen. I den sørvestlige delen lever songhai-djerma-folk, som utgjør ca. 23 % av innbyggertallet. 10 % er fulani; disse er til dels nomader og finnes spredt over mesteparten av landet. 9 % er kanuri (beriberi og manga), som lever i de sørøstlige distriktene. I nord lever spredte grupper av nomadiske tuareger. Disse utgjør 8 % av den samlede befolkningen.

Landet er tynt befolket med 14,1 innbyggere per km2 (2013). Befolkningen er særlig konsentrert i det sørlige savannebeltet, hvor vi finner de største byene. En femtedel av befolkningen bor i byer. Største byer er hovedstaden Niamey, Zinder og Maradi.

Språk

Offisielt språk er fransk. Av afrikanske språk snakkes tsjadspråket hausa, som også brukes som lingua franca, og berberspråket tamashek (tuareg), nilo-saharaspråkene songhai og kanuri og niger-kongospråket fulfulde (fulani).

Religion

Ca. 90 % av befolkningen er sunni-muslimer, lokale stammereligioner utgjør ca. 10 %, kristne ca. 0,3 %. Tradisjonelt har sufi-brorskapene (se sufiisme) spilt en fremtredende rolle.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg