Mike Pompeo

Faktaboks

Mike Pompeo

Michael Richard Pompeo

Født
30. desember 1963, Orange, California
Mike Pompeo var sjef for etterretningsbyrået CIA før han tiltrådte som USAs utenriksminister 26. april 2018.

Mike Pompeo er en amerikansk offiser, jurist og politiker for Det republikanske partiet, som var USAs utenriksminister fra 2018 til 2021 og CIA-sjef fra 2017 til 2018.

Pompeo befinner seg til høyre i det amerikanske politiske landskapet, og har blitt knyttet til Tea Party-bevegelsen. Han har også tatt til orde for en mer konfronterende linje i utenrikspolitikken og større vilje til bruk av våpenmakt.

Oppvekst og utdannelse

Mike Pompeo vokste opp i California og er utdannet ved hærens krigsskole West Point med de beste resultatene i sitt kull fra 1986. Han tjenestegjorde deretter som offiser i kavaleriet frem til 1991, blant annet med utstasjonering i Europa.

Etter tiden i hæren studerte Pompeo jus ved Harvard University hvor han avla eksamen i 1994.

Næringslivsleder

Pompeo arbeidet i et advokatfirma i Washington, D. C. frem til 1996, da han flyttet til Kansas og startet selskapet Thayer Aerospace med studiekamerater. De slo seg opp ved å kjøpe opp og samordne mindre selskaper som produserte flydeler.

Pompeo ledet selskapet til 2006 da han gikk over til en direktørstilling i oljebransjen.

Politiker

I 2010 ble han valgt inn i Representantenes hus fra Kansas og gjenvalgt i 2012, 2014 og 2016. Han har vært regnet som del av Tea Party-bevegelsen og står ideologisk klart til høyre i økonomisk politikk og i kulturelle og religiøse spørsmål. Politiske motstandere har kritisert ham for flere utsagn de hevder fremmer fordommer mot muslimer.

I utenrikspolitikken tok han i Representantenes hus til orde for en mer konfronterende linje og større vilje til bruk av våpenmakt. Han mente USA ikke burde støttet den internasjonale avtalen om Irans atomprogram.

I Trump-administrasjonen

I januar 2017 ble Pompeo utnevnt til direktør for CIA. Han skal i motsetning til andre nøkkelpersoner i utenriks- og sikkerhetspolitikken ha hatt et velfungerende personlig forhold til president Donald Trump, noe også Trump selv trakk frem.

Han delte ståsted med Trump i mange viktige saker, men uttrykte seg betydelig mer kritisk til Russland.

I mars 2018 ble Pompeo nominert av presidenten til å etterfølge Rex Tillerson som USAs utenriksminister. Han ble godkjent av Senatet med 57 mot 42 stemmer 26. april, og satt ut presidentperioden til Donald Trump.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg