Rex Tillerson, amerikansk bedriftsleder og politiker, USAs utenriksminister i president Donald Trumps regjering fra 1. februar 2017 til 31. mars 2018.

Tillerson er utdannet ingeniør (1975) fra University of Texas i Austin. Han tilbrakte hele sin yrkeskarriere før 2017 i oljeselskapet Exxon Mobil, der han var øverste leder fra 2006 til 2016.

Tillerson hadde ingen tidligere politisk erfaring før han ble utenriksminister, men har støttet Det republikanske partiet over lang tid, også med økonomiske bidrag.

Som mangeårig leder for et av verdens største børsnoterte selskaper med virksomhet i flere verdensdeler, kom han til vervet som utenriksminister med betydelig erfaring fra forhandlinger og politisk kontakt med statsledere i en rekke land, men uten noe allment kjent utenrikspolitisk tankesett.

Tillerson ble avsatt etter flere måneder med rykter om at Trump ville skifte ham ut. Presidenten selv viste til at de to var uenige i flere saker, blant annet om atomavtalen med Iran.

Tillerson gikk av uten å ha satt betydelig preg på amerikansk utenrikspolitikk. Sammenliknet med andre av president Trumps utenriks- og sikkerhetspolitiske rådgivere er han regnet som lite innflytelsesrik.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.