Credo
Credo i stålhallen på Lilleby i Trondheim.
Av .
En signaturrett
En av rettene på restaurant Credo
Av .

Credo var en restaurant i Trondheim med en stjerne i Michelinguiden. Credo ble eid og drevet av kokken Heidi Bjerkan. Restauranten lå i en tidligere industrihall som også huset bistroen Jossa mat og drikke. Bjerkan drev også ramenrestauranten Edoramen på Lilleby.

Profil

Kjøkkenet la stor vekt på lokale råvarer, dyrevelferd og landbruk som ivaretar miljøet. Driften praktiserte bærekraft og økologi i mer enn 20 år, og praksisen omfattet også menneskene som fanger fisk, produserer grønnsaker, kjøtt og melkeprodukter og de som laget og serverte maten.

Stilen var nyskapende, forankret i lokal og norsk tradisjonsmat. En stor del av råvarene var tørket, fermentert eller speket. Drikkemenyen inneholdt øl, mjød og sider i tillegg til økologiske og biodynamiske viner.

Historien

Credo åpnet i 1998 i Trondheim av Heidi Bjerkan, Calle Fegth og Tor Schølberg. Fra 2005 til 2012 var Heidi Bjerkan kjøkkensjef ved Det kongelige hoff, og da Calle Fegth trakk seg ut av selskapet i 2013, tok Heidi Bjerkan over driften og eierskapet.

I 2018 flyttet restauranten fra Credoveita i Trondheim sentrum til nye lokaler i industrihallen etter Bergs Maskin på Lilleby. Restaurantselskapet var medeier i Geitmyra Trondheim, som er en ikke-kommersiell stiftelse som lærer barn og unge å lage mat og få et bevisst forhold til hva de spiser.

I 2024 ble Credo og Jossa lagt ned til fordel for Credo Competence Center ved Nasjonalbiblioteket og andre kulturaktiviteter.

Utmerkelser

Kjøkkensjef Heidi Bjerkan på Credo.
.
  • Restauranten fikk en stjerne i Michelinguiden i 2019. Samme år fikk restauranten og kjøkkensjef Heidi Bjerkan Michelins første pris for bærekraft, som i 2020 ble til Michelins Grønn kløver.
  • Jossa Mat og drikke fikk også Michelins Bib gourmand og Grønn kløver for bærekraft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg