Faktaboks

Uttale

renå

RE-NAA

RE-NAA fikk to stjerner i Michelinguiden i 2020.

Sven Erik Renaa
Sven Erik Renaa i sin restaurant i Stavanger

RE-NAA er en restaurant i Stavanger med tre stjerner i Michelinguiden. Den åpnet i 2014 og har plass til 20 gjester. Restauranten drives av Sven Erik Renaa og Torill Renaa. Familien Renaa eier restauranten, og Gard Ådne Aure Kverneland er også med på eiersiden.

Lokale råvarer

Vaktel
Sven Erik Renaa har lagt ned stor innsats for å ale opp smakfulle vaktler med ønskede egenskaper. Underveis har han skapt karakteristiske retter med ulike stykningsdeler.

RE-NAA har vekt på lokale råvarer som hovedsakelig kommer fra Rogaland. Restauranten har et nært forhold til de lokale produsentene for å bidra til å utvikle råvarene. Stilen i restauranten er enkel med møbler og interiør av naturmaterialer. Innredningen skal skape følelsen av å være i et hjem. Kokker og servitører er sammen med gjestene i samme rom, uten skille mellom kjøkken og gjester.

Menyen består av omkring 25 serveringer med tilhørende utvalgte viner. Vinkelnerne gjør det svært godt i nasjonale og internasjonale konkurranser. Maten er moderne nordisk og europeisk med asiatiske innslag. Kjøkkenet bruker i stor grad lokale råvarer og et fåtall internasjonale råvarer, like gjerne enkle råvarer fra det tradisjonelle folkelige kjøkkenet som eksklusive eller sjeldne råvarer. Sven Erik Renaa er selv engasjert i leverandørenes produksjon og i utviklingen av nye råvarer.

Historie

Etter karrieren som internasjonal konkurransekokk på toppnivå åpnet Sven Erik Renaa i 2009, sammen med Torill Renaa, den opprinnelige RE-NAA i lokalene etter Jans Mat- og Vinhus. Matbaren Bistro by Renaa lå i lokalene etter legendariske Craigs kjøkken, en etasje over RE-NAA. I 2014 oppgraderte RE-NAA og flyttet restauranten inn i lokalene der Matbaren Bistro by Renaa hadde ligget. I 2019 flyttet RE-NAA inn i lokaler hos Eilert Smith Hotell.

Utmerkelser

RE-NAA åpnet i 2014, fikk én stjerne i Michelinguiden i 2016, to stjerner i 2020 og tre stjerner i 2024. Hver tildeling var som første restaurant utenfor Oslo. I 2019 vant restauranten Nordic Prize, en svært høythengende pris som siden 2009 har vært tildelt restauranter i Norden.

Utvidelser

Selskapet eier og driver topprestauranten RE-NAA og bistroen Matbaren Bistro by Renaa. Tilknyttede virksomheter er cocktailbaren Loulou Stavanger og Sirkus Renaa, som har tre utsalgssteder i Stavanger. Sirkus Renaa omfatter konditori, bakeri, sjokolade- og iskremfabrikk samt et pizzeria. Renaa driver med selskap og catering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg