Under fra oversiden
Restaurant Under er Norges eneste undervannsrestaurant.

Under er en restaurant i Spangereid, Agder, som hadde en stjerne i Michelinguiden fra 2020 til utgangen av 2023. Den er den største undervannsrestauranten i verden, og maten er i stor grad basert på råvarer fra havet, både alminnelige og mer uvanlige.

Restauranten ligger drøyt fem meter under havflaten, og gjestene kan se ut på havbunnen gjennom et 11 meter langt vindu.

Restauranten ble etablert av Stig Brede og Arnt Gaute Ubostad. På eiersiden er også Arvid Ubostad og Hilda Gerd Ubostad.

Nicolai Elitsgaard var kjøkkensjef fra åpningen i 2019 til restauranten stengte for en kort periode ved utgangen av 2023. Elitsgaard har tidligere arbeidet ved flere topprestauranter i Norden og andre deler av verden.

I april 2024 åpner Under med et nytt konsept og Bernt Sætre som kjøkkensjef. Menyen vil være sesongdrevet.

Arkitektur

Interiør
Del av interiøret på restaurant Under.
Interiør
Restaurant Under.

Bygningen er i betong med opp til én meter tykke vegger. Spisesalen har plass til 40 gjester med utsyn til sjøen gjennom et 26 centimeter tykt pleksiglass som er mer enn tre meter høyt og rundt 11 meter bredt.

Forskningssamarbeid

Restauranten samarbeider med havforskere og bidrar til kartlegging av arter som tidligere var ukjent i området. Forskerne gis mulighet til å observere arter de tidligere ikke har hatt adgang til å se på nært hold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg