Mellomkollen naturreservat
Utsikt fra Gaupekollen i retning Maridalsvannet og Oslofjorden.
Mellomkollen naturreservat
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Mellomkollen naturreservat er et naturreservat i Oslo.

Mellomkollen ligger i Maridalen er et skogsområde med bratte åssider, dype kløfter og små søkk. Granskogen dominerer og har stedvis tydelig urskogspreg med mye både stående og liggende død ved. Skogen er storvokst med grønne mosetepper der traktkantarellen står tett om høsten.

Det varierende terrenget har skapt livsnisjer for de fleste av storskogens fuglearter, og over 50 av dem er registrert her. Nevnes kan svartspett, tretåspett, skogsnipe, jerpe, storfugl, hønsehauk og dvergfalk. Floraen veksler sterkt fra den mørke granskogen til de bratte, sørvestskåningen med trær som ask, lønn, alm og lind og stor blomsterprakt, særlig om våren med blant annet mye blåveis sammen med vårerteknapp og liljekonvall.

Reservatet på 3590 dekar ble opprettet i 2001.

Dikteren Bernhard Herre døde av et vådeskudd (noen mener at det var selvmord) i stien opp mot toppen fra sør. Her er det satt opp en liten minnetavle som forteller om hans tragiske død og liv.

På østsiden av reservatet er det satt opp en minneplate som forteller om hjemmefrontens arbeid i området under andre verdenskrig, og med kort avstand til rester av et tysk bombefly som falt ned her under krigen.

Det er flere stier som fører inn i reservatet. Stien fra Nordseter litt nord for Skar går rett nordover til Tømtekoiene med stedvis ganske bratt stigning. Fra parkeringsplassen ved veien mot Sørbråten går et en god grusvei inn mot reservatet. Veien går over i en meget god sti delvis på en veifylling opprinnelig laget som nødsarbeid i 1930 årene. Det er også en god sti fra Skar til Tømtekoia som følger ryggen på vestsiden og som gir et flott utsyn over Øyungen og skogene vestover mot Tryvannshøgda, Heikampen og Kikuttoppen. Østfra er det stier fra Snippen og Movatn stasjoner på Gjøvikbanen.

Tømtekoiene tilhørende Oslo og Omegn Turistforening ligger like nord for reservatet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg