Mellomkollen naturreservat, Oslo, opprettet 07.12.2001, arealet er 3590 daa.

Mellomkollen i Maridalen er et flott skogsområde med bratte åssider, dype kløfter og små søkk, som skaper en trolsk stemning av opprinnelighet. Granskogen dominerer og har stedvis tydelig urskogspreg mye både stående og liggende død ved. Skogen er storvokst med grønne mosetepper der traktkantarellen står tett om høsten. Det varierende terrenget har skapt livsnisjer for de fleste av storskogens fuglearter, og over 50 av dem er registrert her. Nevnes kan svartspett, tretåspett, skogsnipe, jerpe, storfugl, hønsehauk og dvergfalk. Floraen veksler sterkt fra den mørke granskogen til de bratte, sørvestskåningen med trær som ask, lønn, alm og lind og stor blomsterprakt, særlig om våren.

Dikteren Bernhard Herre døde av et vådeskudd (noen mener at det var selvmord) i stien opp mot toppen fra sør. Her er det satt opp en liten minnetavle som forteller om hans tragiske død og liv.

Atkomst: Merket sti fra parkeringsplassen ved Skar, eller stier fra Snippen og Movatn stasjoner på Gjøvikbanen. Tømtekoia tilhørende Oslo og Omegn Turistforening ligger like nord for reservatet. Flere flotte utsiktpunkter fra toppen av kollene.

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.