Mellomkollen naturreservat

Utsikt fra Gaupekollen i retning Maridalsvannet og Oslofjorden.
Mellomkollen naturreservat
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Mellomkollen naturreservat, Oslo, opprettet 07.12.2001, arealet er 3590 daa.

Mellomkollen i Maridalen er et flott skogsområde med bratte åssider, dype kløfter og små søkk, som skaper en trolsk stemning av opprinnelighet. Granskogen dominerer og har stedvis tydelig urskogspreg mye både stående og liggende død ved. Skogen er storvokst med grønne mosetepper der traktkantarellen står tett om høsten. Det varierende terrenget har skapt livsnisjer for de fleste av storskogens fuglearter, og over 50 av dem er registrert her. Nevnes kan svartspett, tretåspett, skogsnipe, jerpe, storfugl, hønsehauk og dvergfalk. Floraen veksler sterkt fra den mørke granskogen til de bratte, sørvestskåningen med trær som ask, lønn, alm og lind og stor blomsterprakt, særlig om våren med blant annet mye blåveis sammen med vårerteknapp og liljekonvall.

Dikteren Bernhard Herre døde av et vådeskudd (noen mener at det var selvmord) i stien opp mot toppen fra sør. Her er det satt opp en liten minnetavle som forteller om hans tragiske død og liv.

Atkomst: Merket sti fra parkeringsplassen ved Skar, eller stier fra Snippen og Movatn stasjoner på Gjøvikbanen. Tømtekoia tilhørende Oslo og Omegn Turistforening ligger like nord for reservatet. Flere flotte utsiktpunkter fra toppen av kollene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg