kantarell

Kantarell (Cantharellus cibarius) er en av våre beste og sikreste matsopper. Foto: Klaus Høiland, Frogn, Husebyskogen
. fri

Den ekte kantarellen er en av Norges beste og mest gjenkjennelige matsopper. Den vokser i hele landet og har lang sesong. Ekte kantarell er eggegul med butte, gaffelgrenede ribber på undersiden av hatten. Hatten er traktformet og med en bølget rand på godt voksne eksemplarer. Den eneste soppen som kan forveksles med ekte kantarell er falsk kantarell. Ingen giftige sopper ligner.

Faktaboks

Uttale
kantarˈell
Også kjent som

Cantharellus cibarius

Kantarellslekten

Kantarellene er en slekt av hattsopper i ordenen Cantharellales (rekke stilksporesopper). Kantarellenes nærmeste slektninger er trompetsoppene og matpiggsoppene (for eksempel blek piggsopp). Det finnes rundt fem kantarellarter i Norge. Bare ekte kantarell er vanlig. Alle kantareller er spiselige. Kantareller har næringsutveksling med skogstrærnes røtter, gjennom mykorrhiza eller sopprot. Derfor har man til nå ikke greid å dyrke kantareller.

Traktkantarell 

Traktkantarell, eller Craterellus tubaeformis, som er blitt flyttet til trompetsoppene, er også utmerket matsopp. Den er gråbrun på hatten, har en hul stilk og meget tynt kjøtt. Den kommer sent på høsten i store mengder og gror i fuktig, næringsfattig bar- og løvskog.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Cantharellales
Familie Cantharellaceae
Slekt Kantareller Cantharellus
Art Kantarell C. cibarius

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg