Den ekte kantarellen er en av Norges beste og mest gjenkjennelige matsopper. Den vokser i hele landet og har lang sesong. Ekte kantarell er eggegul med butte, gaffelgrenede ribber på undersiden av hatten. Hatten er traktformet og med en bølget rand på godt voksne eksemplarer. Den eneste soppen som kan forveksles med ekte kantarell er falsk kantarell. Ingen giftige sopper ligner.

Kantarellene er en slekt av hattsopper i stilksporesoppgruppen Aphyllophorales. Kantarellenes nærmeste slektninger er trompetsoppene og korallsoppene. Det finnes åtte kantarellarter i Norge. Fire av dem er svært vanlige. Alle kantareller er spiselige. Kantareller har næringsutveksling med skogstrærnes røtter, gjennom mykorrhiza eller sopprot. Derfor har man til nå ikke greid å dyrke kantareller.

Traktkantarell, eller Chantarellus tubaeformis, en utmerket matsopp. Den er gråbrun på hatten, har en hul stilk og meget tynt kjøtt. Den kommer sent på høsten i store mengder og gror i fuktig, næringsfattig bar- og løvskog. Gul og grå trompetkantarell, Chantarellus aurora og Chantarellus cinereus, er sjeldnere i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.