Faktaboks

Mazar-e Sharif
Mazar-i Sharif
Den blå moskeen i Mazar-e Sharif

Den blå moskeen i Mazar-e Sharif.

Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Mazar-e Sharif er en by i Afghanistan og hovedstaden i Balkh-provinsen. Den ligger nord i landet, 56 km sør for grensen mot Usbekistan, og har en befolkning på rundt 471 000 innbyggere (anslag 2018, FNs befolkningsdivisjon). Byen er av stor religiøs betydning da det hevdes at kalifen Ali skal være gravlagt her.

Mazar-e Sharif ligger cirka 300 km nordvest for Kabul i et fruktbart område som irrigeres fra elva Balkh. Det dyrkes blant annet korn, bomull og frukt. Byens industri omfatter kornmøller og produksjon av silke- og bomullstekstiler. Mazar-e Sharif har et rikt etnisk mangfold med blant annet tadjiker, pashtunere, usbeker og turkmenere.

Mazar-e Sharif skal angivelig være gravstedet til kalifen Ali, fetter og svigersønn til profeten Muhammad. En moské med blå fliser markerer gravplassen i dag. Gaven anses som et svært hellig sted som særlig sjiamuslimer drar på pilegrimsreise til.

Historie

Byens historie henger sammen med gravfunnet på 1400-tallet. Funnet førte til at Mazar-e Sharif vokste frem som en viktig by, og dermed også til svekkelsen av den mye eldre nabobyen Balkh. Byen kom under afghansk kontroll i 1852 og ble det politiske senteret i den tidligere Turkestan-provinsen.

Under krigen mellom sovjetiske styrker og opprørere fra 1979 opprettet Sovjetunionen en militærbase i byen. Taliban tok kontroll over byen fra 1998 og holdt den fram til de ble drevet ut i 2001 under krigen i Afghanistan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg