Langesund - tettbebyggelse i Bamble

Langesund er en tettbebyggelse og administrasjonssenter i Bamble kommune, Telemark. Langesund fikk i 1997 status som by og utgjør den sørligste delen av tettstedet Porsgrunn/Skien. Langesund ligger på halvøya mellom Langesundsfjorden i øst og Rognsfjorden i vest, innenfor den 2,5 km lange, smale Langøya i Langesundsfjorden. Topografien er preget av de kambrosiluriske lagbergartene med strøkretning nord–sør og skråning mot øst. Tettbebyggelsen ligger på fastlandssiden av sundet. Den ytre del av sundet er en god naturlig havn.

Langesund ble eget tollsted i 1570, og ble i 1580-årene regnet som landets største utførselshavn for trelast, med stor trafikk særlig av nederlandske skuter. Nederlendere arbeidet også på et større saltverk som Christian 4 lot bygge på Langøya 1602 for å raffinere importert salt. Verket var i gang i cirka 30 år. På slutten av 1600-tallet ble det startet et stort skipsbyggeri. Etter hvert som trelasthandelen falt bort, ble skipsbygging og sjøfart byens hovednæringer. Tollstedet ble nedlagt i 1962.

Langesund har variert industri og handel. Langesund kirke fra 1753 med rokokkoinventar brant i 1988, og ny kirke ble oppført i 1992. Av gamle bygninger kan nevnes byens rådhus fra 1785 og en rekke fredede hus fra 1700- og 1800-tallet. Sandstrender og friarealer og en idyllisk havn har gjort Langesund til et populært sommersted med blant en badepark i tilknyttet til et hotell. Det er fergeforbindelse med Hirtshals i Danmark. Om sommeren er det fergeforbindelse mellom Langesund, Langøya, Siktesøya, Årøya, Stokkøya og Helgeroa.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg