Brevik er en tettbebyggelse med status som by i Porsgrunn kommune, Telemark. Brevik er en del av tettstedet Porsgrunn/Skien.

Tettbebyggelsen ligger ytterst på Eidangerhalvøya mellom Frierfjorden og Eidangerfjorden, og på Sylterøya (Øya). Brevik har betydelig industri med blant annet sementproduksjon (Norcem, tidligere Dalen Portland, som er Norges største sementfabrikk), verkstedindustri, næringsmiddelindustri (blant annet Diplom-is) og bergverk (Kjørholt kalksteinsgrube, som er Norges største bergverk). Det er bro over sundet (Kanalen) mellom Sylterøya og fastlandet. Rådhuset som er en gammel patrisiergård, og Brevik kirke ligger på Sylterøya. Brevik har trange og krokete gater med interessant, uregelmessig bebyggelse.

Det er fergeforbindelse Brevik – Bjørkøya – Siktesøya.

Brevik ble havneplass på 1600-tallet, ble kjøpstad i 1845 og fikk jernbaneforbindelse i 1895. Sjøhelten Cort Adeler (1622–1675) ble født i Brevik. I 1761 ble stedet herjet av brann som la alle hus i aske. I 1964 ble Brevik, Eidanger og Porsgrunn slått sammen til Porsgrunn kommune.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.