Johannes Ording

Faktaboks

Johannes Ording
Født
19. januar 1869, Drammen
Død
25. januar 1929, Bærum

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Johannes Ording
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Johannes Ording var en norsk teolog. Han var professor i systematisk teologi ved Universitetet i Oslo fra 1906 til 1926 og kom i hele sin professortid til å stå som en forgrunnsskikkelse for liberal teologi i Norge.

Ording tok teologisk embetseksamen i 1893 og ble dr. theol. i 1903. Han var personellkapellan ved Johanneskirken i Oslo fra 1894–1900.

I 1903 ble Ording universitetsstipendiat og konkurrerte samme år om det ledige professoratet i systematisk teologi ved universitetet etter Fredrik Petersen. I doktoravhandlingen Den religiøse erkjendelse, dens art og vished hadde Ording vist seg som representant for Albrecht Ritschls teologi, den ledende liberale retningen i den tyske systematiske teologien. I en konkurranseforelesning la han ifølge bedømmelseskomiteen for dagen en sakramentoppfatning som avvek så meget fra den lutherske bekjennelse at komiteen i 1904 ikke kunne anbefale ham utnevnt til professor i dogmatikk. Ved en ny professorkonkurranse ble han i 1905 innstilt til embetet av en ny bedømmelseskomité og universitetets organer.

På tross av protester fra kirkelige autoriteter og kristelige organisasjoner ble Ording av Christian Michelsens regjering utnevnt til professor i systematisk teologi i januar 1906. Kirkeministeren, Christoffer Knudsen, og professor Sigurd Odland søkte avskjed som følge av utnevnelsen. Den kom derved til å gi støtet til opprettelsen av Menighetsfakultetet.

Ording utgav blant annet Gammel og moderne kristendomsopfatning (1906), Den kristelige tro (2 bind, 1915) og Kristelig etik (1927). Han tok avskjed som professor i 1926 på grunn av sykdom.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Thorkildsen, Dag: Johannes Ording : religionsfilosof og apologet, 1984, isbn 82-00-07135-9, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg