kateket

Artikkelstart

Kateket er en kirkelig stilling som har som primær oppgave å stå for undervisningen i en menighet. I oldkirken var kateketen den som underviste de som skulle forberedes til dåp. I Danmark-Norge fikk man i 1705 kateketer i en del bymenigheter i kombinerte preste- og lærerstillinger som siden falt bort.

Faktaboks

Uttale
katekˈet
Etymologi
fra gresk katekhetes ‘lærer’, til katekhein ‘undervise’

I Den norske kirke har kateketen ansvar for å bygge opp og lede undervisningsarbeidet blant barn, ungdom og voksne i en menighet. Kirkemøtet vedtok i 1996 kvalifikasjonskrav og tjenesteordning for kateketer. Etter 2003 kreves mastergrad i kirkelig undervisning for stilling som kateket. Relevant utdanning kan tas ved flere utdanningsinstitusjoner. Det finnes cirka 160 kateketstillinger i Den norske kirkes menigheter. Kateketen tilsettes av bispedømmerådet og blir vigslet av biskopen. Personer som ikke er kvalifisert for å være kateket, kan være menighetspedagog eller ha andre titler.

Den norske kirkes kateketforening ble stiftet i 1972 for å ivareta medlemmenes faglige, økonomiske og sosiale interesser. I 2011 ble navnet endret til Kirkelig undervisningsforbund (KUFO), og er i dag et fagforbund som organiserer ansatte i kirkelig undervisningstjeneste i Den norske kirke. KUFO har cirka 400 medlemmer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg