Møvik fort

Den store kanonen på Møvik er over 27 meter lang, og kanonrøret er så stort at et voksent menneske kan krype inn i det. Her er kanonen sett i bred profil mot sørøst og med Flekkerøya i bakgrunnen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Den store kasematten på Møvik skulle beskytte den nest ytterste kanonen på fortet mot luftangrep. Her sett fra sør.
.

Møvik fort er et stort kystfort fra andre verdenskrig på Kroodden sør for Vågsbygd i Kristiansand kommune.

Faktaboks

Også kjent som

Batterie Vara

Fortet var en del av Atlanterhavsvollen og ble anlagt av okkupasjonsmakten fra 1941. Fortet, kalt Batterie Vara, skulle sammen med et tilsvarende anlegg i Hanstholm i Danmark kontrollere de viktige skipsleiene i Skagerrak med langtskytende kanoner. Tre av de fire planlagte kanonene ble montert, den fjerde gikk tapt under transport.

Beskrivelse

Anlegget dekker et stort areal og består av fire store kanonbrønner med tilhørende servicebunkere, i tillegg til en rekke øvrige bygg og anlegg; som ammunisjonsbunkere, forskjellige typer stillingsanlegg, kommandoplass mv. Det fantes også små jernbanetraseer, bygget for å lette transport av ammunisjon.

Kanonkalibereret er 38 cm og hadde med letteste granattype en skuddvidde på 55 km. Det er en såkalt hurtigladekanon utviklet for slagskip, blant annet Bismarck og Tirpitz, men kanontypen ble også brukt som kystartilleri – i Norge fantes de for eksempel på Møvik der en kanon fremdeles står, Engeløya i Steigen i Nordland og Trondenes utenfor Harstad, hvorav Møvik og Trondenes har bevarte kanoner i sine stillinger. Selve kanonen er en gigantisk konstruksjon, kanonrøret alene veier 110 tonn. Første prøveskyting fra Møvik skjedde i mai 1942, som batteri i 1943, men kanonene ble aldri brukt i kamp.

I perioden 1945–1952 var Møvik del av det norske Kystartilleriet. I 1958 ble fortet nedlagt og to av kanonene ble hugget opp, mens den sørligste, «kanon II», ble bevart i stillingen sin. Anlegget ble delvis åpnet i 1993 og er i dag et av Norges nasjonale festningsverk. Møvik fort ble i 2012 fredet av Riksantikvaren og drives som museum av Kristiansand kanonmuseum som en del av Vest-Agder-museet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg