Engeløya er ei øy i Steigen kommune, Nordland, om lag 75 km nordøst for Bodø; ca. 69 km2 med 615 innbyggere (2016) inkludert Røssøya i sørvest som Engeløya har til dels gresskledde fjell. Høyeste topp er Prestkona (Prestkonetinden) med 646 moh; hit går en mye brukt turløype. Berggrunnen består hovedsakelig av glimmerskifer. Den fruktbare strandflaten er kommunens største jordbruksområde. Øya er landfast med broforbindelse over Flagsundet mellom Ålstad og Bogen på fastlandet (Fv. 835).

På sørvestsiden ligger Steigen kirke og den gamle høvdinggården Steig. Her bodde lendmannen Sigurd Ranesson på 1100-tallet, og gården var sete for lagmennene over Nordland og Finnmark til 1797. Ting ble holdt hvert år den 17. juni. Mange fortidsminner, blant annet rester av et ringtun fra tidlig vikingtid på Vollmoen nord for Steig. Her arrangeres hvert annet år Steigen Sagaspill, som bygger på historien om Hagbard og Signe. I forbindelse med 200-års jubileet for grunnloven og Norges selvstendighet ble det i 2014 reist en byste over Christian Magnus Falsen. Bysten står like ved Steigen kirke, der Falsen bodde fra han var seks til han var ni år. Ved Grådusan i grenda , lengst nordvest på øya, bygde tyskerne under den annen verdenskrig et stort befestningsanlegg med store kanoner som skulle dekke Vestfjorden og innseilingen til Narvik. Øya har et godt bevart kulturlandskap.

Navnet kommer av norrønt Ǫngull, angel, krok; antagelig etter øyas form.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

3. mars 2009 skrev Jarl-Arne Pedersen

Boken "Steigen - en vandring gjennom tusenårig historie", ca 150 sider, omhandler i hovedsak alle de store kulturminnene og historiske begivenhetene på Engeløya, fra steinalder og frem til tyskernes bygging av Batteri Dietl på Grådusan i Bø.

Boka ligger i bibliotekbasen på Bibsys. ISBN 978-82-997831-0-1

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.