Faktaboks

Engeløya
Etymologi
av norrønt Ǫngull, angel, krok; antagelig etter øyas form
Bøsanden
Bøstranden ligger ytterst på Engeløya.

Engeløya er ei øy i Steigen kommune, Nordland, om lag 75 km nordøst for Bodø. Øya er rundt 69 km2 og har 628 innbyggere (2020) inkludert Røssøya i sørvest som Engeløya har veiforbindelse med. Engeløya er landfast med broforbindelse over Flagsundet mellom Ålstad og Bogen på fastlandet i sør (Fv.835).

Øya er brattlendt og skogbar med til dels gresskledde fjellsider som sentralt på øya har til dels alpine former. Høyeste topper er Prestkona (646 moh.) i sørvest og Trohornet (645 moh) sentralt på øya. Til begge fører det mye brukte turløyper. Berggrunnen består hovedsakelig av glimmerskifer. Det meste av jordbruksområdene ligger på den fruktbare strandflaten som er mest utviklet sør og nord på øya.

Engeløya har et godt bevart kulturlandskap. Sørvest på øya ligger Steigen kirke og den gamle høvdinggården Steig. Her bodde lendmannen Sigurd Ranesson på 1100-tallet, og gården var sete for lagmennene over Nordland og Finnmark til 1797. Ting ble holdt hvert år den 17. juni. Øya har mange fortidsminner, blant annet rester av et ringtun fra tidlig vikingtid på Vollmoen nord for Steig. Her arrangeres hvert annet år Steigen Sagaspill, som bygger på historien om Hagbard og Signe. I forbindelse med 200-års jubileet for grunnloven og Norges selvstendighet ble det i 2014 reist en byste over Christian Magnus Falsen like ved Steigen kirke der Falsen bodde fra han var seks til han var ni år. Ved Grådusan i grenda Bø, lengst nordvest på øya, bygde tyskerne under andre verdenskrig et stort befestningsanlegg med store kanoner som skulle dekke Vestfjorden og innseilingen til Narvik.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Jarl-Arne Pedersen

Boken "Steigen - en vandring gjennom tusenårig historie", ca 150 sider, omhandler i hovedsak alle de store kulturminnene og historiske begivenhetene på Engeløya, fra steinalder og frem til tyskernes bygging av Batteri Dietl på Grådusan i Bø.Boka ligger i bibliotekbasen på Bibsys. ISBN 978-82-997831-0-1

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg