Lloyd Austin

Faktaboks

Lloyd Austin

Lloyd James Austin III

Født
8. august 1953, Mobile, Alabama, USA
Foto fra 2013.
Av .

Lloyd Austin er en amerikansk offiser og politiker. Han har siden 22. januar 2021 vært forsvarsminister i president Joe Bidens regjering.

Austin tjenestegjorde 41 år i USAs hær og var general da han gikk av med pensjon i 2016.

Bakgrunn

Austin er oppvokst i småbyen Thomasville i Georgia. Han gikk ut fra hærens krigsskole i West Point i 1975. Senere har han tatt to mastergrader, den ene i pedagogikk og veiledning fra Auburn University i Alabama, den andre i ledelse fra Webster University i Missouri. Han har en rekke tilleggsutdannelser fra hæren, slik som fra United States Army Command and General Staff College i Kansas og United States Army War College i Pennsylvania.

Etter utdannelsen ved West Point gikk Austin inn i infanteriet, der han har hatt det meste av sin operative tjeneste. Under USAs kriger etter årtusenskiftet ledet Austin blant annet en avdeling i angrepet på Bagdad i Irak-krigen i 2003 og satt deretter i flere lederstillinger i Afghanistan og Irak. Han har også hatt ledende stillinger i den sentrale forsvarsstaben i Pentagon.

Da Austin pensjonerte seg i 2016, var han øverstkommanderende for USAs sentralkommando (CENTCOM), der han i 2013 hadde tatt over etter James Mattis. Austin hadde dermed blant annet ansvar for USAs styrker i Afghanistan og Irak.

Fra 2016 til 2021 arbeidet Austin som privat konsulent og satt blant annet i styret for luftfart- og våpengiganten Raytheon Technologies.

Forsvarsminister

Da Biden oppnevnte Austin, ble han godkjent med bare to stemmer mot seg i Senatet, etter først å ha fått unntak fra regelen om at forsvarsministeren ikke kan ha tjenestegjort i uniform de siste sju årene. Et slikt unntak for Forsvarsdepartementets sivile leder var tidligere gitt ved to anledninger, for generalene James Mattis og George C. Marshall. Austin hadde ikke hatt andre politiske verv da han ble forsvarsminister.

Austin regnes i forsvarskretser som relativt tilbakeholden i synet på militær maktbruk internasjonalt. Han har brukt begrepet «strategisk tålmodighet» for å beskrive sin tilnærming til USAs spente forhold til Kina. I sin karriere som offiser har han jevnt over vært varsom med å gi uttrykk for sine synspunkter utad gjennom mediene eller i annen offentlig debatt.

President Biden kjenner Austin fra sin tid som visepresident, da Austin blant annet var sjef for USAs styrker i Irak. De to har vært samstemte om målet om å forsterke USAs internasjonale allianser.

Austin er den første afrikansk-amerikaneren som er forsvarsminister i USA.

Les også i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg