US Central Command

Artikkelstart

United States Central Commando (US CENTCOM) er én av seks geografisk definerte operative felleskommandoer i det amerikanske forsvaret, opprettet i 1983. Det norske forsvaret er representert med stabsoffiserer ved CENTCOM, som har sitt hovedkvarter ved MacDill Air Force Base i Tampa, Florida. Et framskutt hovedkvarter ble i 2002 etablert i Doha, Qatar; fra 2009 flyttet til basen Al-Udeid i samme land. Også en marinebase i Bahrain benyttes.

CENTCOM har ansvaret for det sentrale geografiske området – mellom kommandoene som dekker henholdsvis Europa, Afrika og Stillehavsområdet. Tidligere lå også Afrika under CENTCOM, til en egen Afrika-kommando ble opprettet i 2008. Kommandoen omfatter dermed to av de mest framtredende konfliktområdene de siste tiårene: Midtøsten og Afghanistan. Israel ligger derimot ikke under CENTCOM, men US European Command, mens Egypt fortsatt ligger under CENTCOM, og ikke US Africa Command.

Kommandoen planlegger og leder operasjoner i sitt geografiske ansvarsområde, og samler og samordner styrker fra ulike deler av det amerikanske forsvaret. Ofte deltar også utenlandske styrker i operasjoner ledet fra CENTOM, og Norge er blant de land som derfor har liaison-offiserer ved hovedkvarteret, for samordning med norske militære myndigheter.

CENTCOM ble etablert under president Ronald Reagan for bedre å støtte opp under amerikanske interesser i Midtøsten, og erstattet Rapid Deployment Joint Task Force, opprettet av president Jimmy Carter i 1980 for å møte sovjetisk aggresjon, etter Sovjetunionens invasjon av Afghanistan, og etter gisselkrisen i Iran, året før.

Kommandoen spilte sin første viktige rolle under krigen mot Irak i 1990, Operation Desert Storm; deretter i en rekke amerikanske militære operasjoner Golfen, ikke minst invasjonen av Irak i 2003, Operation Iraqi Freedom. Etter terrorangrepene mot USA i 2001 har CENTCOM stått sentralt i den såkalte krigen mot terror, ikke minst i Afghanistan, og framfor alt Operation Enduring Freedom (OEF), som også Norge deltok i fra første fase. Fra 2015 ledes kampen mot Den islamske stat (IS) i Irak og Syria, Operation Inherent Resolve (OIR), også den med norsk deltakelse, av denne kommandoen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg