James Mattis, amerikansk offiser og politiker, USAs forsvarsminister i Donald Trumps regjering fra 2017.

Mattis er utdannet fra Central Washington University i hjemstaten Washington og har en bachelorgrad i historie. Han avla graden som del av ordningen med befalsutdannelse for reserveoffiserer (ROTC) og gikk etter eksamen i 1971 inn i marineinfanteriet som fenrik.

Mattis var general da han pensjonerte seg i 2013, etter å ha vært sjef for USAs sentralkommando (CENTCOM) fra 2010 og dermed hatt ansvar for styrkene i Irak og Afghanistan.

Tidligere på 2000-tallet arbeidet han med utforming av opplærings- og strategiopplegg for bekjempelse av opprør, og han ledet en av de første styrkene som gikk inn i Irak under invasjonen i 2003. Han deltok også som befal i felt under invasjonen av Irak i 1991.

Mattis har rykte som en pågående leder i felt og har tidvis vakt oppsikt med sitt direkte språk. Samtidig er han kjent som belest innenfor militærhistorie og strategi, og han har ved flere anledninger snakket om betydningen av at soldater på alle nivåer leser og forstår historie.

Mattis har i tiden før han ble forsvarsminister markert seg med standpunkter som skiller seg fra Trumps. Han har støttet en tostatsløsning i Midtøsten-konflikten, han har sagt at den internasjonale avtalen om Irans atomvåpenprogram bør opprettholdes og at USA bør fortsette å legge sterk vekt på NATO som motvekt til Russland i europeisk sikkerhetspolitikk.

For at Mattis skulle kunne godkjennes som forsvarsminister av Senatet, måtte Kongressen vedta unntak fra regelen om at forsvarsministeren ikke kan ha vært i aktiv tjeneste i de væpnede styrker siste sju år.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.