Llanos

Av /Unsplash.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Llanos er en betegnelse for steppe- og savannelandskaper i Latin-Amerika. Los Llanos er en økoregion i Orinocobassenget delt mellom Colombia og Venezuela.

Faktaboks

Uttale
jˈanås
Etymologi

spansk ‘sletter’

Også kjent som

Los Llanos

Los Llanos omfatter et areal på cirka 570 000 kvadratkilometer, avgrenset av Andesfjellene i nord og vest, Orinocos sideelv Guaviare og Amazonasbassenget i sør, samt nedre del av Orinocoelven og Amasonasskjoldet i øst. Området er av WWF klassifisert som en økoregion i biomet tropiske og subtropiske gressletter, savanner og krattskog.

Los Llanos preges av flatt sletteland, 100–300 meter over havet, og har utpreget tropisk regnklima (savanneklima). Årlig middeltemperatur er 26–27 °C med regntid april–oktober, når sørøstpassaten hersker, og tørketid med nordøstpassaten. Til tross for beskjedne nedbørmengder er det ofte store oversvømmelser i regntiden. Los Llanos er tynt befolket, og har siden kolonitiden vært et viktig område for sorfeoppdrett. Landbruk, spesielt ris og mais, dekker stadig større områder. I tillegg finnes store forekomster av oljesand.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg