Kart som viser Littorinahavet. Sjøen gikk gikk langt innover det som i dag er tørt land, særlig i nord.
.

På Öland ligger Littorinahavets strandvoll 10 meter over dagens havnivå. Mange steder har strandvollen fornminner fra stein- og bronsealder.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Littorinahavet var et hav som var en forløper til Østersjøen. Det oppsto for ca. 10 200 år siden da havet trengte inn i innsjøen kalt Ancylussjøen, som hadde fylt Østersjø-bassenget.

Faktaboks

Uttale
littorˈinahavet
Etymologi

Navnet er etter saltvannssneglen vanlig strandsnegl, Littorina littorea.

Verdenshavene steg fordi isbreer på land smeltet. Den Skandinaviske innlandsisen var riktignok smeltet bort for 10 000 år siden, eller kanskje et par hundre år senere. Men den mye større innlandsisen over Nord-Amerika var ikke borte før for 6000 år siden. Det smeltet også mye i Antarktis, slik at verdenshavet fortsatte å stige fram til for 6000 år siden.

Sydlige Danmark sank også sakte ned fordi massen i mantelen under jordskorpen strømmet nordover for å heve Sverige og Norge. Synkende land og stigende hav gjorde at havet for ca. 10 200 år siden sto like høyt som Ancylussjøen i Storebælt i Danmark. Det hadde da også fått hjelp av elven kalt Danaelven som hadde erodert dypt ned i sand og grus i Storebælt.

Etter ytterligere 400 år, for ca. 9800 år siden, var Storebælt blitt så dyp at pulser av saltvann begynte å trenge gjennom og inn i Østersjøen. Dette tidlige stadium av Littorinahavet varte helt til havet hadde steget nok til å oversvømme også Øresund for ca. 8500 år siden. Med denne åpningen trengte saltvann helt opp til Finland.

Havet fortsatte å stige, og med breiere og dypere forbindelser til Kattegat ble Littorinahavet saltere. I perioden 7000–6000 år siden var Østersjøen på sitt salteste. På samme tid sto havnivået på sitt høyeste. I Blekinge i det sørlige Sverige var det ca. 8 m høyere enn i dag. Senere har landhevingen gjort at strandlinjen sakte og jevnt har forflyttet seg ned til dagens nivå og forbindelsen til havet er blitt grunnere.

Det er ingen prinsipiell forskjell på Littorinahavet og dagens Østersjøen, men saltholdigheten er blitt mindre.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg