Sneglen Ancylus fluviatilis har gitt navn til Ancylussjøen. På norsk heter den elvetoppluesnegl. Sneglene er små, ca. 1 cm lange.

.
Lisens: By H. Zell - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19112396
Kart som viser Ancylussjøen på et tidlig stadium, da utløpet var gjennom Mellom-Sverige. På slutten var utløpet gjennom Storebælt i Danmark. Innlandsisen eksisterte fremdeles, men den var praktisk talt smeltet bort da Ancylusjøen gikk over til å bli Littorinahavet.
.

Ancylussjøen er et ferskvanns-stadium i Østersjøens utvikling etter siste istid. Den ble dannet for 10 700 år siden da utløpet av Yoldiahavet ble hevet over havnivå.

Faktaboks

Uttale
'ansylus-
Etymologi

Sjøen er oppkalt etter ferskvannssneglen Ancylus fluviatilis som er funnet i strandavsetningene.

Ancylussjøen hadde stor utbredelse både mot nord og øst. De første elveutløpene var over Mellom-Sverige, det samme stedet som det tidligere hadde vært forbindelse med havet.

Landhevingen på denne tiden var skrå, og størst i nord. Siden utløpet av Ancylussjøen var i Mellom-Sverige, førte denne skrå-tippingen til at strandnivået sank nord for utløpet, mens sjøen stadig flommet over nytt land sør for utløpet. Dette kan en forstå ved å tenke seg et avlangt badekar med rør ut på midten. Hvis en løfter i den ene enden, vil vannet synke der, mens det vil stige nedenfor røret helt til det der renner over kanten. Til slutt rakk Ancylussjøen så langt sør at den laveste terskelen til havet var i Danmark. Da fikk den et elveutløp, som kalles Danaelven, gjennom Storebælt i Danmark og ut i Kattegat.

Etter at den hadde eksistert i ca. 500 år, var det slutt for denne ferskvannsinnsjøen i Østersjøens basseng. Det var for ca. 10 200 år siden. Det globale havnivået steg så mye at det «druknet» utløpet av Ancylussjøen. Det var en langsom overgang, fordi utløpselva gjennom Danmark var lang og svingete, og det skulle gå enda minst 400 år før saltvann trengte inn i Østersjøen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg