Den baltiske issjøen

Kartet viser hvor Den baltiske issjøen og morenene rundt Skandinavia og Finland var i yngre dryas. Her er også gitt navn og alder på morenene. Alderen er gitt i kiloår, slik at 11.6 er 11 600 år. Hoklingen og Salpausselkä III er ganske sikkert, og Ås-Ski kanskje, yngre enn yngre dryas. Den brukne hvite linjen viser hvor isskillet (toppen av breen) lå under yngre dryas. MSEMZ er Mellomsvenske endemorene-sone.

Artikkelstart

Den baltiske issjøen var en stor ferskvannssjø som ble dannet i den sørlige delen av Østersjøen for 13 000–10 300 år siden. Sjøen økte i utstrekning foran restene av innlandsisen da den trakk seg tilbake mot nord.

Utløpet mot havet i vest gikk først gjennom Øresund, men etter hvert som isen smeltet, rykket issjøen etter og fikk nytt avløp mot vest gjennom Billingen i Sverige. For ca. 10 300 år siden ble demningen mot vest brutt, og issjøen tappet. I den etterfølgende tiden (10 300–9 000 år siden) hadde området ved Østersjøen forbindelse med havet i vest (Yoldiahavet), men vannet var lenge ferskt på grunn av smeltevannet fra isbreen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg