Kart som viser en tidlig fase av Yoldiahavet. Etter hvert som fronten av innlandsisen over Skandinavia smeltet nordover, ble Yoldiahavet større, mens utløpet ble grunnere på grunn av landhevningen. Legg merke til at det er tørt land fra Danmark til Sverige. Forbindelsen til havet var over Mellom-Sverige.

.

Yoldiahavet var en havbukt som i en periode ved slutten av istid strakte seg fra Kattegat, opp forbi Gøteborg til Vänern, og så gjennom Mellom-Sverige inn i Østersjøen. Yoldiahavet ble dannet da Den baltiske issjøen ble tappet.

Faktaboks

Uttale
yˈoldiahavet

Etter hvert som brefronten smeltet lenger nordover fra Billingen, åpnet det seg flere sund fra Kattegat til Østersjøen. Det oppsto en havbukt fra Gøteborg opp gjennom Göta älv-dalen og videre østover inn i Østersjøen. Det var også et sund ved grensen mellom Sverige og Norge. Brefronten lå fortsatt og kalvet i sjøen, som var kald og vannet var mer brakkvann enn virkelig sjøvann.

Yoldiahavet eksisterte som et virkelig brakkvannshav i bare 150-200 år. Landhevingen på den tiden gikk så fort at sundene mot vest ble smale og grunne slik at det nesten bare ble plass til vann som strømmet ut. I tillegg til alt elvevann som rant inn i Yoldiahavet, skulle også smeltevann fra innlandsisen renne ut her. Yoldiahavet fortsatte en periode å eksistere i nivå med havet utenfor før tersklene til slutt ble hevet over havnivå. Det førte til at Yoldiahavet for ca. 10 700 år siden gikk over til å bli en innsjø, Ancylussjøen.

Navn

Et av få dyr som greidde seg i dette vannet var en hardfør marin musling som tidligere het Yoldia arctica. Den ga brakkvannshavet navnet Yoldiahavet, og lever i dag i sjøen nær breene på Svalbard. Muslingen har endret navn til Portlandia arctica, men Yoldiahavet har beholdt sitt gamle navn.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg