Seimas
Den litauiske parlamentsbygningen i Vilnius der nasjonalforsamlingen Seimas holder til.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Litauen en parlamentarisk og demokratisk enhetsrepublikk. Statsoverhode er en president, valgt i allmenne valg for fem år. En president kan bare sitte to perioder.

Lovgivende makt er lagt til en folkevalgt forsamling, Seimas, med 141 medlemmer som velges for fire år. 71 av medlemmene velges i enmannskretser og 70 etter forholdsvalg. Regjeringen har den utøvende makt og er ansvarlig overfor Seimas. Statsministeren utnevnes av presidenten, men må godkjennes av Seimas. Øvrige ministere utnevnes av presidenten etter forslag fra statsministeren.

Forfatningen er fra 1992.

I den første tiden etter uavhengigheten i 1991 ønsket den nye presidenten å gjøre styreformen presidentiell. Den er ikke blitt det, men presidenten spiller mer enn en formell rolle; spesielt spiller han en viss rolle i utenrikspolitikken.

Administrativt

Administrativt er Litauen delt inn i ti distrikter (apskritis), som igjen er delt inn i 60 kommuner (savivaldybės). I tillegg finnes det 546 lokaldistrikter, som på litauisk heter seniūnija, som egentlig betyr eldsteråd, eller oldermannskap. Litauen utgjør én NUTS-1 og NUTS-2, mens hver av de ti distriktene (apskritis) utgjør NUTS-3. NUTS er en standardkode for administrative understatlige enheter (regioner, kommuner og andre områder) i EUs medlemsland.

Rettsvesen

Rettsvesenet omfatter en høyesterett, en appellrett, distriktsretter og lokale retter. I tillegg er det en handelsrett. Det er en egen forfatningsdomstol som kan avgjøre om Seimas', presidentens og regjeringens handlinger er forfatningsforenlige. Høyesteretts dommere utnevnes av Seimas, etter forslag fra presidenten; appellrettens dommere utnevnes av presidenten med Seimas' godkjennelse, mens dommerne i distrikts- og lokalretter utnevnes av presidenten. Forfatningsdomstolens dommere utnevnes av Seimas, så også riksadvokaten og hans stedfortredere, mens statsadvokatene på distrikts- og lokalplan utnevnes av riksadvokaten. Et nytt lovverk ble ferdigstilt i 2001.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg